Samsung je jučer, nakon višegodišnjeg perioda medijskog nagađanja i rasprave oko prototipova, napokon odlučio predstaviti nešto novo i uzbudljivo što će, vjeruju proizvođači, konačno uzdrmati pomalo kreativno uspavanu industriju pametnih telefona. 

Naravno, riječ je o uređaju sa savitljivim ekranom, ideji koju smo do danas vidjeli na svega nekoliko prilično mutnih fotografija. 

Nakon poduže prezentacije tijekom koje smo slušali o svemu osim o onome što nas stvarno zanima, Samsung je predstavio svoj revolucionarni Infinity Flex, pametni telefon sa savitljivim zaslonom koji u isto vrijeme funkcionira kao klasični pametni telefon, ali i tablet sa 7,3-inčnim AMOLED zaslonom. 

I dok su ostali proizvođači još uvijek opterećeni stvaranjem veće površine iskoristivog zaslona i načina da "notch" učine što manje iritantnim, Samsung je zaista učinio nešto novo i zanimljivo jer ovo je jedinstveni uređaj i revolucionarna tehnologija koja pomiče granice i stvara temelje za niz primjena koje nadilaze industriju pametnih telefona. 

Na prvi pogled, zaklopljeni Infinity Flex ne razlikuje se previše od bilo kojeg drugog telefona, ali zbog svoje debljine, djeluje kao stariji uređaj. Imate kvalitetan touch screen i koristite ga na isti način kao i bilo koji drugi pametni telefon. 

No jednom kada ga rastvorite, pred sobom imate daleko pregledniji tablet koji ujedno podržava i nešto što Samsung naziva "Multiactive Window". 

Riječ je o novom sustavu koji omogućuje paralelno korištenje više aplikacija. Jednostavnije, nema potrebe izaći iz jedne aplikacije kako biste ušli u drugu, već je nekoliko aplikacija istovremeno aktivno na istom zaslonu (najviše tri). 

Što se specifikacija tiče, Samsung nije želio previše otkrivati, ali dodali su da će uskoro otkriti sve što trebate znati o Infinity Flexu. 

A ako se pitate radi li se samo o prototipu i hoćemo li Infinity Flex čekati još nekoliko godina, otkrili su da uređaj u masovnu proizvodnju kreće u narednih nekoliko mjeseci, ali točan datum još nisu objavili. 

Ukratko, ne znamo mnogo. Znamo da je savitljiv, zanimljiv i da bismo ga uskoro mogli vidjeti uživo, ali ima podršku Googlea koji usko surađuje sa Samsungom kako bi IF imao što bolju prezentaciju iduće godine. Google ujedno potiče i razvojne timove kako bi Android bio što kvalitetnije iskorišten na savitljivim zaslonima. 

Iako je Samsung možda najrazvikaniji proizvođač savitljivih uređaja, poznato je da na istima rade i Huawei, Lenovo i Xiaomi koji bi svoje pametne telefone također trebali predstaviti tijekom iduće godine, a LG radi na fleksibilnim OLED televizorima koje ćete moći zarolati i spremiti u kutiju. 

Sve u svemu, iduća godina očito će pripasti savitljivim uređajima, a o prednostima i eventualnim nedostacima pisat ćemo kada se napokon pojave. U svakom slučaju, tržište pametnih telefona uskoro će postati puno zanimljivije.