Smartphonei će uskoro dobiti memoriju kakvu imaju osobni računari i to zahvaljujući firmi Samsung, koja je predstavila memory card od 256 GB.

Kartice su bazirane na UFS 2.0 tehnologiji (Universal Flash Storage) i nude dvostruko veću brzinu u odnosu na SSD memoriju koja se koristi za PC, a koja je bazirana na SATA tehnologiju.

Prema tvrdnjama tvrtke Samsung, nova memorijska kartica podržava prikazivanje 4K Ultra HD videa na smartphoneima s velikim ekranima, kao i multitasking. To znači da korisnik može gledati 4K video na jednom dijelu ekrana, a drugi dio ekrana koristiti za surfanje, gledanje fotografija, preuzimanje velikih datoteka i slično, što neće utjecati na prikazivanje videa, prenosi Klix.

Ovo sve je moguće zahvaljujući brzini čitanja koje omogućavaju kartici premještanje podataka pri brzini od 850MB/s. Brzina pisanja je niža i iznosi 260MB/s, ali iz Samsunga ističu da je to ipak tri puta brže u odnosu na microSD karticu. Zahvaljujući USB 3.0 podršci, transfer HD filma "teškog" 5 GB bit će završen za 12 sekundi.

Podrazumijeva se da će korisnici moći na svoje mobitele pohraniti mnogo više sadržaja nego prije. Samsungov UFS čip od 256 GB je dovoljan za pohranu 47 HD filmova. To možda zvuči pretjerano, ali treba imati u vidu dolazak videa snimanih pod kutom od 360 stupnjeva.

Samsung je UFS čipove od 128 GB predstavio u veljači prošle godine.