Najvjerojatnije ste o prednostima lanenog ulja čuli više puta, ali rijetko ste na to obraćali pažnju. Ono se naširoko primjenjuje u medicini i kozmetologiji, ali ga 'obični ljudi' rijetko koriste.  

Laneno ulje ima "čarobnu" moć

Laneno ulje posjeduje tolika važna, i za zdravlje korisna svojstva, te je smisleno koristiti ga svakodnevno, čitavog života.

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uvjetovana je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata.

"Dvije žlice na prazan stomak"

Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja 3 puta. Tako da, za one koji ne vole ribu, ovo ulje je pravo otkriće.

Obično, kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta pre prvog obroka.

Dovoljno je uzimati samo 1-2 jušne žlice. Lanene sjemenke, također, najprije sameljite te ih potom konzumirajte u salatima, sokovima, smoothijima.

Za mršavljenje

Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6, alfa-linolenska kiselina omega-3 – efikasni su aktivatori za mršavljenje. Zato, svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, trebaju obratiti pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Za kardiovaskularni sustav

Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizira krvni tlak, snižava nivo kolesterola u krvi, a također, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih žila.
Za žensko zdravlje

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju, lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Za mladost i ljepotu

Laneno ulje normalizira  rad limfnih žlijezda. Također, maske na bazi ovog ulja, posjeduju pomlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva,piše b92.net. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekt je mnogo jači nego od ricinusovog ulja.

"Mješavina" za pomlađivanje

Ako napravite mješavinu lanenog ulja, meda i limuna, dobit ćete pravi eliksir koji podmlađuje čitav organizam.

Da biste vidjeli pozitivan rezultat na svoj organizam, laneno ulje treba koristiti ne manje od 2 mjeseca, svakodnevno (po 1-2 žlice).