Kako da budemo sigurni što jedemo i koliko je meso značajno u našoj ishrani, govorila je liječnica Radmila Šehić u emisiji 150 minuta.

“Prvo ću vam reći ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso veoma bitna, veoma važna namirnica. Životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo esencijalnih aminokiselina, možda još značajnije od toga da je meso izvor B12 vitamina“, istakla je dr. Šehić.

Prema njenim riječima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcioniranje živaca, mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani moraju na druge načine nadoknađivati ovaj važan vitamin, piše City magazine.

“Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremnjeno. Ono što znamo jeste da su mesa u hladnjacima na neka dva stupnja Celzijeva u regularnim prodajama, dobro zaštićena“, objašnjava liječnica.

Što mi možemo učiniti kao vid prevencije prilikom kupovine mesa? Na prvom mjestu, liječnica savjetuje da se osvrnemo na boju mesa. Ako barem dio mesa promijeni boju, to je prvi znak.

“Tako već načeto meso, bude točkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je ljepljivo, vuku se vlakna. I tu je oprez! Treća stvar je promjena mirisa“, dodala je.

Također, ne treba zaboraviti i na to koliko je termička obrada važna. Na preko 75 stupnjeva Celzijevih, kako napominje dr. Šehić, ubijaju se bakterije.