Jučerašnjim izborom izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine HNŽ-a potvrđena je koalicija između DF-a Željka Komšića i HDZ-a BiH.

Zahvaljujući glasu zastupnice Komšićevog DF-a, Ana Marije Tadić-Jakovljević, izabran je i treći izaslanik za Dom naroda iz HDZ-a BiH te time i osiguran ulazak DF-a u vlast HNŽ-a.

Naime, već od početka se znalo da na relaciji HDZ 1990-HDZ BiH vlada velika bitka za liste jer je jači HDZ sa svojih 11 zastupnika u Klubu Hrvata mogao izabrati dvije sigurne liste, a za treću je imao tri od četiri potrebne ruke, odnosno, isto onoliko koliko je imala i 'Devedesetka', što je značilo borbu dvije stranke za jednu ruku.

Iako je HDZ 1990 računao na potporu DF-a, potvrdilo se da ju nisu i dobili, jer je 'jezičak' za HDZ-ovoj vagi bila zastupnica DF-a Ana Marija Tadić Jakovljević. Treći HDZ-ov izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH je Davor Pehar, a HDZ 1990. ostao je bez ijednog izaslanika u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Ipak, ovakav potez DF-ove zastupnice je očekivan jer je istim osigurala ulazak DF-a u buduću Vladu HNŽ-a, što se nije moglo dovesti u pitanje njenom potporom 'Devedesetci'.

Čvrst savez ove dvije stranke potvrdio je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Rafael Gagro koji je kazao da je glasovanje za izaslanike za Dom naroda pokazalo jačinu dogovora HDZ BiH, SDA i DF-a.

„Sve ide po planu i kako je dogovoreno, znači jednoglasne odluke. Ovo je odgovor svima koji nisu u koaliciji, a koji tvrde da će se koalicija raspasti“, kazao je Gagro.

Tko iz HNŽ-a ide u Dom naroda Parlamenta F BiH

Ispred Hrvata Tomislav Martinović (HDZ BiH), Davor Pehar (HDZ BiH) i Đuro Prkačin (HDZ BiH)

Ispred Bošnjaka Osman Ćatić (SDA), ispred Srba Vesna Saradžić, a iz reda 'ostalih' ' ide Aner Žuljević. I Saradžić i Žuljević su SDP-ovci.

Zanimljivo je da nakon izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta F BiH, unatoč činjenici da imaju ukupno 22 županijska zastupnika (HDZ BiH ima 46) u F BiH,  zahvaljujući raznim legalnim i legitimnim političkim trgovinama, HDZ 1990 neće imati niti jednom u tom federalnom tijelu. Iako se stvara dojam čvrste političke privrženosti DF-a i HDZ-a BiH, činjenica je da ih vežu prvenstveno politički interesi. DF je pokazao HDZ-u i SDA-u da poštuje sporazum, dok će nova ministarska imena u Vladi HNŽ-a pokazati poštuju li ga i ove dvije supotpisnice sporazuma.

Na kraju, ovo glasovanje potvrdilo je i do jučer nemoguće: suradnju dvije političke opcije zbog čijih prijepora je (izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH) osam godina Federacija bila u skoro potpunoj blokadi.


V.S./republikainfo.com