Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović u programskoj deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA) vidi buđenje radikalne nacionalne retorike i ostvarivanja ratnih ciljeva.

“Sve ono sadržano u njihovoj programskoj deklaraciji ocjenjujem kao buđenje radikalne nacionalne retorike i namjeru da se ostvare ratni ciljevi”, kazao je Cvitanović. 

On navodi da su stavovi SDA buđenje novih sukoba i poticanje straha s obzirom na to da je termin Republike BiH nešto što je bilo aktualno tijekom rata. 

“Pozivanjem najjače bošnjačke stranke da se treba vratiti na Republiku BiH vidim kao povratak u devedesete. Nije pametno ni dobro govoriti o nekoj regionalizaciji države jer je u tim stavovima SDA jasno vidljivo u kojem smjeru ide politika te stranke. Nedopustivo je da Hrvati i Srbi budu obrisani iz ustava, a upravo je to krajnji cilj ove deklaracije”, ocijenio je Cvitanović.

On je naveo i kako je potpora turskog predsjednika Erdogana znakovita s obzirom na to da Erdogan direktno preko Izetbegovića kreira politku u BiH. 

“Znakovito je da jedan despot svjetskih razmjera što Erdogan nedvojbeno jest daje potporu vrhu SDA. BiH je još uvijek mlada demokracija s neizgrađenim sustavom kojeg SDA želi u potpunosti kontrolirati. Svi mi koji želimo izgraditi državu po mjeri potpuno jednakopravnih i konstitutivnih naroda i građana osuđujemo namjere SDA jer nas to uveliko udaljava od takve države koja je jedina moguća”, zaključio je Cvitanović