Sjedinjene Države u tajnoj su misiji 2017. uspješno provele izvlačenje jednoga od svojih najviše pozicioniranih špijuna unutar ruske vlade, potvrdili su dužnosnici Bijele kuće.  

Osoba koja je bila uključena u postupak "ekstrakcije" rekla je da je uklanjanje spomenutog špijuna bilo jednim dijelom potaknuto zabrinutošću da je administracija Donalda Trumpa u više navrata svojim nemarnim postupcima dovela do njegovog otkrivanja kao špijuna, javlja CNN.

Odluka o "ekstrakciji"

Odluka o provođenju izvlačenja donesena je nakon sastanka u Ovalnom uredu iz 2017. kada je Donald Trump raspravljao o klasificiranim informacijama s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i tadašnjim ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejom Kisljakom. Riječ je o informacijama o Islamskoj Državi koje je SAD-u dostavio Izrael.

Iako Trump nije izravno prokazao špijuna ruskoj delegaciji, otkrivanje novih informacija potaklo je raspravu o potencijalnom riziku od njegovog otkrivanja.

Tadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo izjavio je da previše informacija curi iz prikrivenog izvora, što je dovelo do primjene "ekstrakcije" kao metode kojom se američka inteligencija često koristi u takvim slučajevima.

Špijun o kojemu je riječ bio je pozicioniran visoko u strukturi američke nacionalne sigurnosti i imao je izravan pristup Vladimiru Putinu te je za američku vladu radio više od 10 godina. Dodatne informacije o njemu objavio je jučer New York Times.

Visoki dužnosnik u američkoj vladi kritizirao je nagađanja u medijima o postojanju tajnog izvora informacija u američkoj vladi, tvrdeći da su netočna i da mogu ugroziti sigurnost spomenute osobe.

Zabrinutost Trumpovim potezima

Uklanjanje američkog špijuna iz Kremlja dogodilo se u vrijeme kada su američki obavještajni dužnosnici izrazili veliku zabrinutost Trumpovim postupcima, osobito nakon sastanka s Lavrovom i Kisljakom u Ovalnom uredu.

Nekoliko tjedana prije ekstrakcije, Trump se sastao s Vladimirom Putinom na summitu G20 u Hamburgu i povukao neočekivan potez kada je nakon sastanka zadržao bilješke prevoditelja, što je izazvalo zabrinutost u krugovima američkih obavještajnih dužnosnika u svezi s odavanjem tajnih podataka Rusiji.

Znanje o špijunu bilo je strogo ograničeno na uzak krug dužnosnika u američkoj vladi i obavještajnim agencijama SAD-a, pri čemu je jedan od njih potvrdio da "boljeg izvora informacija o Putinu i ruskim vlastima nije bilo". Njegovim uklanjanjem koje je provedeno u tajnosti SAD su ostale bez jednog od ključnih izvora informacija o događanjima u Kremlju u trenutku kada rastu tenzije između dviju zemalja.

Mjeseci provedeni u strahu

Još potkraj administracije Baracka Obame američki obavještajni dužnosnici iskazivali su posebnu zabrinutost o sigurnosti spomenutog špijuna i drugih suradnika u Rusiji.

Njihovi strahovi dodatno su porasli nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika 2016. i navodnog ruskog uplitanja u predsjedničke izbore u SAD-u.

Način na koji se Trump odnosio prema klasificiranim informacijama potaknuo je pokretanje komplicirane operacije kojom je iz američke vlade uklonjen špijun koji je za nju radio više od desetljeća, pri čemu je Trump o njoj bio unaprijed obaviješten, a detalji vezani uz samog špijuna zadržani u tajnosti.