Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u petak da su Sjedinjene Države pristale na razgovore s europskim, ruskim i kineskim partnerima o određivanju tema za njihov povratak nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. - Ovo su tek početni dani i mi ne previđamo trenutni prodor jer će biti teških rasprava pred nama.

Mi, međutim, vjerujemo da je ovo zdravi korak naprijed – navodi Price u priopćenju za javnost.

- Diplomati su priopćili tijekom dana da će dužnosici iz Teherana i Washingtona otputovati u Beč idući tjedan u okviru napora na oživjaljavanju sporazuma iz 2015. godine. Price je izjavio da će razgovori biti strukturirani oko radnih grupa koje će Europska unija formirati s preostalim sudionicima u nuklearnom sporazumu, uključujući i Iran. Primarna pitanja o kojima će se raspravljati su nuklearne mjere koje Iran treba poduzeti kako bi se vratio povinovanju nuklearnom sporazumu i koraci na ublažavanju sankcija koje Sjedinjene Države trebaju poduzeti u cilju poštovanja njihovog povinovanja, navodi se u priopćenju.

- Trenutno ne očekujemo da će biti direktnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana kroz ovaj proces, iako SAD ostaju otvorene za njih – izjavio je Price. Razgovori će početi u Austriji 6. travnja. Prethodnik američkog predsjednika Joa Bidena,  Donald Trump, povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma u 2018. godini i ponovno je uveo američke sankcije Iranu, "prisiljavajući Teheran da krši neke od odredbi sporazuma u znak odmazde", prenosi Reuters.