Sjedinjene Države pokrenule su danas premještanje u Litvu jedne bojne i više desetaka oklopnih kola u rotaciji bez presedana u posljednjih šest mjeseci u sklopu operacije odvraćanja prema susjednoj Rusiji.

Deseci tenkova Abrams i oklopnih borbenih vozila Bradley stigli su željeznicom na teren vježbe u Pabrade, blizu Vilniusa.

Litvanski ministar obrane Raimundas Karoblis je izjavio da razmještanje oko 500 američkih vojnika koji tamo ostaju cijelu zimu dokazuje da američka vojna nazočnost uz NATO nije tabu.

Prije svega, to je poruka Litvi i susjednim zemljama članicama NATO-a da su saveznici uz nas, rekao je ministar.

"To je također poruka Rusiji da su Sjedinjene Države angažirane i to je dodatni element odvraćanja", dodao je.

Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi, izjavio je da je to raspoređivanje dokaz američkog angažmana u nastavku odvraćanja uz istočni bok NATO-a u trenutku kada Sjedinjene Države povlače svoje postrojbe iz Sirije i napuštaju svoje kurdske saveznike.

Nitko, uključujući Ruse, ne bi trebao imati sumnji u američki angažman u NATO-u, bez obzira na to što mislim da je pogrešno otići iz Sirije, izjavio je Hodges.

Prije dvije godine NATO je rasporedio jednu multinacionalnu bojnu od oko 1000 vojnika u Litvi, zemlji s 2,8 milijuna stanovnika. Savez je rasporedio slične bojne u Estoniji i Latviji, kao i u Poljskoj, što su mjere shvaćene kao suočavanje s mogućim ruskim potezima u toj regiji, nakon što je Moskva 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim.

Cijela ta regija je ostala pod dominacijom Sovjetskog Saveza dulje od 40 godina nakon Drugog svjetskog rata.