Bijela kuća je upozorila kineske brodarske tvrtke da ne isključuju brodske transpondere kako bi sakrili iranske pošiljke nafte, što krši američke sankcije, otkrila su dva dužnosnika američke vlade.

"Brodarskim tvrtkama stalno šaljemo poruke da to ne čine i kako to nije vrijedno toga", rekao je jedan dužnosnik koji je za Reuters govorio pod uvjetom anonimnosti.

"To je iznimno opasno i neodgovorno ponašanje."

Kina je najveći preostali kupac iranske nafte nakon što je američki predsjednik Donald Trump ponovno uveo sankcije koje se odnose na glavni izvozni proizvod Teherana. Trump je u svibnju pooštrio sankcije kako bi pokušao u potpunosti zaustaviti iransku prodaju nafte.

Cilj sankcija je zaustavljanje iranskih nuklearnih ambicija, balističkog raketnog programa i utjecaja na Siriju, Irak i druge države. Iranski izvoz nafte pao je s oko 2,5 milijuna na manje od 400 tisuća barela po danu.

SAD je 25. rujna uveo sankcije protiv pet kineskih pojedinaca i dvije podružnice kineske korporacije COSCO Shipping, tvrdeći da su prekršili sankcije prijevozom iranske nafte.

Nekoliko dana kasnije je 14 brodova COSCO-a, što odgovara trećini njegove sveukupne flote, prestalo slati svoje lokacije automatskim identifikacijskim sustavom (AIS), između 30. rujna i 7. listopada, pokazuju podaci na Reinitiv Eikonu.