SAD je izveo nove napade na Jemen, dan nakon što je prvi napad izazvao masovne prosvjede u glavnom jemenskom gradu, a druge zemlje Bliskog istoka izrazile su zabrinutost da bi napadi mogli izazvati daljnje nemire u regiji.

"Udar, koji je izveo USS Carney rano jutros, gađao je radarski položaj Huti pobunjenika u Jemenu i bio je naknadna akcija na metu povezanu s udarima poduzetima 12. siječnja osmišljenima da degradiraju sposobnost Huta da napadnu plovila", objavila je američka vojska u priopćenju na Twitteru.

Američki dužnosnik: Udari su bili znatno manjeg opsega nego noć ranije

"Dodatni udari bili su znatno manjeg opsega nego prethodne noći, kada je pogođeno gotovo 30 lokacija", rekao je američki dužnosnik za CNN.

Službeni mediji militanata koje podržava Iran ranije su objavili da je napadnuta zračna baza Al-Dailami u glavnom gradu Jemena Sani, koji je pod vlašću pobunjenika. Ranije jučer, direktor Združenog stožera američkih snaga, general-pukovnik Douglas Sims, rekao je novinarima da su Huti lansirali protubrodsku balističku raketu kao odmazdu za udare u četvrtak navečer, ali nije pogodila plovilo.

"Svi američko-britanski interesi postali su legitimne mete za Hute nakon napada", reklo je Vrhovno političko vijeće pobunjenika, dok je Hussein al-Ezzi, zamjenik pobunjeničkog ministra vanjskih poslova, rekao da se SAD i Britanija moraju “spremiti platiti teška cijena".

Jučer ubijeno pet ljudi

Pet osoba je ubijeno, a šest je ozlijeđeno u ofenzivi u četvrtak navečer za koju su Huti jučer rekli da je ciljala 73 lokacije u glavnom gradu Sani, oko lučkog grada Hodeide i tri druge regije.

Velika Britanija i SAD branili su napade koji su označili veliku eskalaciju krize na Bliskom istoku izazvane ratom između Izraela i Gaze, ali su ih čelnici u regiji osudili zbog raspirivanja napetosti u ionako nestabilnoj klimi.

Huti: Američko-britanski neprijatelj kriv je za pokretanje brutalne agresije kao dio podrške nastavku izraelskog zločina u Gazi

Ogromna gomila ljudi koji su mahali jemenskim i palestinskim zastavama i skandirali "smrt Americi, smrt Izraelu", okupili su se na središnjem trgu u Sani kako bi prosvjedovali protiv zapadnog bombardiranja, a drugi prosvjedi održani su u najmanje dva druga velika grada u Hutiju. To su dva područja zemlje pod kontrolom pobunjenika.

"Američko-britanski neprijatelj kriv je za pokretanje brutalne agresije kao dio podrške nastavku izraelskog zločina u Gazi. Intervencija neće proći bez odgovora i nekažnjena", rekao je glasnogovornik vojske Huta Yahya Sare’e.

Bijela kuća: Ovo nije eskalacija, ne tražimo sukob s Iranom

Sinoć kasno su se iz pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva pojavila su izvješća o ispaljivanju projektila na neimenovani brod 90 nautičkih milja jugoistočno od Adena u Jemenu. Sletio je 400 do 500 metara ispod broda i nije zabilježena šteta.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, John Kirby, rekao je za MSNBC da su zračni napadi bili usmjereni na sposobnost Hutija da pohranjuju, lansiraju i vode projektile i bespilotne letjelice, te je inzistirao da bombardiranje Jemena nije eskalacija.

"Ne tražimo sukob s Iranom. Ne želimo eskalirati i nema razloga da eskalira dalje od onoga što se dogodilo u posljednjih nekoliko dana", rekao je te pozvao Iran da prestane podupirati Hutije tako što će im pomoći u opskrbi projektilima i bespilotnim letjelicama koje se koriste u Crveno more.

Britanski ministar: Iran može deeskalirati napetosti

Britanski ministar obrane Grant Shapps, također je rekao da Iran može deeskalirati napetosti.

Upitan o poruci Teheranu u intervjuu za Telegraph, rekao je: "Morate uhvatiti Huti pobunjenike, libanonski Hezbolah su očiti primjeri i neke skupine u Iraku i Siriji... Morate različite organizacije natjerati da prestanu i odustanu jer svijetu ponestaje strpljenja".

Bijela kuća je priopćila da je Biden odlučio bombardirati ciljeve u Jemenu u utorak, nedugo nakon što su Huti napali flotu američkih i britanskih ratnih brodova s 18 dronova i tri projektila. Nakon što je taj napad odbijen, američki predsjednik naredio je vojsci da odgovori, a britanski ministar Rishi Sunak se odlučio uskoro pridružiti.

Erdogan: NATO kao da želi krvoproliće u Crvenom moru

Čelnici Bliskog istoka izrazili su zabrinutost da napadi riskiraju daljnju eskalaciju u regiji u vrijeme dok je izraelski napad na Hamas u Gazi bio u tijeku, a napetosti na sjevernoj granici zemlje sa skupinom Hezbolah, koju također podržava Iran, bile su visoke.

Najglasniji je bio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, čija je zemlja članica NATO-a.. "Kao da žele pretvoriti Crveno more u krvoproliće", rekao je Erdogan, optužujući SAD i UK da djeluju neproporcionalno, te naznačio da očekuje da će Huti uzvratiti davanjem "potrebnog odgovora u regiji".

Saudijska Arabija, koja je uključena u mirovne pregovore s Hutijima, rekla je da prati situaciju s velikom zabrinutošću. Rijad je rekao: "Kraljevstvo naglašava važnost održavanja sigurnosti i stabilnosti regije Crvenog mora, jer je sloboda plovidbe u njoj međunarodni zahtjev."

Nijedna druga država nije bila spremna sudjelovati u američko-britanskom bombardiranju. No, potporu akciji potpisale su Australija, Kanada, Nizozemska, Danska, Njemačka, Novi Zeland i Južna Koreja. Francuska je poručila da su Huti krivi za eskalaciju.