Pčelari u Sjedinjenim Državama uskoro će moći nabaviti cjepivo koje bi moglo spasiti njihove košnice od najrazornije bolesti koja danas prijeti medonosnim pčelama. Lijek je osmislila biotehnološka tvrtka Dalan Animal Health, a svrha mu je zaštita od američke gnjiloće legla (AFB), oboljenja koje uzrokuje bakterija Paenibacillus larvae.

Cjepivo se daje oralnim putem, odnosno unosi u hranu za pčele radilice kako bi dospjelo u matičnu mliječ kojom se hrani matica. Bakterija napada ličinke medonosne pčele. Jednom kada zarazi košnicu, teško ju je iskorijeniti. Do sada je jedino učinkovito sredstvo bilo paljenje košnica, alata i pčela.

Bakterija može nadvladati cijelu košnicu za samo tri tjedna

Sve spore koje ne izgore mogu preživjeti 70 ili više godina i zaraziti sljedeću koloniju koja im se nađe na putu. Na žalost, bakterija može nadvladati cijelu košnicu za samo tri tjedna te pčelari često nemaju dovoljno vremena za pravovremenu reakciju, piše Science Alert.

Kompanija Dalan je 2022. sponzorirala kontrolirano ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva protiv AFB-a i dobila odlične rezultate. Ne samo da je lijek tijekom testiranja zaštitio radilice i maticu od ugibanja, nego je dao i imunitet sljedećoj generaciji zbog svog efekta na jajnike matice.

Američko ministarstvo poljoprivrede dodijelit će dvogodišnju uvjetnu licencu za Dalanovo cjepivo, ali postoji velika vjerojatnost da će dozvola za uporabu biti produžena. Tvrtka će tijekom sljedeće dvije godine pčelarima u SAD-u dijeliti ograničenu količinu cjepiva. Nakon toga, ako sve bude u redu, pčelarima bi trebao biti omogućen izravan pristup lijeku.

Značajan pad populacije pčela

Globalni pad populacije medonosnih pčela ozbiljan je problem u našem modernom društvu. Samo u SAD-u se zbog intenzivnih poljoprivrednih metoda, štetnih pesticida, klimatskih promjena i drugih čimbenika od 1962. njihova populacija smanjila za 90 posto. Ovakva situacija ne utječe samo na ekosustav, već i ugrožava trećinu globalne opskrbe hranom.

Nedavna studija Sveučilišta Harvard je pokazala da neadekvatno oprašivanje smanjuje globalni prinos voća, povrća i orašastih plodova za 3 do 5 posto. Zbog toga će mnogi ljudi imati problema s pristupom zdravijoj prehrani. Dakle, cjepivo koje štiti pčele moglo bi na kraju zaštiti i nas.