Sjedinjene Države nametnule su u srijedu nove sankcije usmjerene prema Iranu i stavile na crnu listu zakladu koju kontrolira iranski vrhovni vođa Ali Hamenei samo dva mjeseca prije odlaska Donalda Trumpa iz Bijele kuće.

Sankcije koje je objavilo američko ministarstvo financija, a kojih je meta i iranski ministar za obavještajne poslove, najnovija su akcija u kampanji "maksimalnog pritiska" na Iran koju provodi administracija aktulanog američkog predsjednika Trumpa. Sankcije su uvedene dva mjeseca prije odlaska Trumpa iz Bijele kuće nakon poraza na izborima 3. studenog.

Ministarstvo je navelo da su sankcije usmjerene na ključnu mrežu za Hameneija. Na crnu listu uvršten je Bonyad Mostafazan, odnosno Zaklada potlačenih koju kontrolira Hamenei. Sankcijama je obuhvaćeno još 10 pojedinaca i 50 organizacija povezanih s tom zakladom u sektorima energetike, rudarstva i financijskih usluga, prenosi Hina.

Sankcije uključuju zamrzavanje američke imovine ciljanih pojedinaca i organizacija, a Amerikancima se zabranjuje poslovanje s njima.

Dobrotvorna zaklada stvorila je veliko bogatstvo na štetu ostatka iranskog gospodarstva i kontrolira stotine tvrtki i imovine zaplijenjene još od Iranske revolucije 1979.

"Iranski vrhovni vođa koristi Bonyad Mostafazan da nagradi svoje saveznike pod krinkom dobročinstva", priopćio je američki ministar financija Steven Mnuchin.

"SAD će nastaviti ciljati ključne dužnosnike i izvore koji omogućavaju režimu da provodi represije nad vlastitim narodom."

Trump, koji je u svom mandatu zauzeo oštar stav prema Teheranu i jednostrano napustio nuklearni sporazum s Iranom koji je sklopio njegov prethodnik Barack Obama, prošli tjedan raspitivao se za opcije napada na glavno iransko nuklearno postrojenje, od čega je naposljetku odustao, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik.

Ministarstvo financija također je uvelo sankcije iranskom ministru za obavještajne poslove Mahmoudu Alaviju i optužilo njegovo ministarstvo za ulogu u ozbiljnom kršenju prava Iranaca, osobito u prosvjedima prošle godine.