SAD će "učiniti što može" kako bi pomogao riješiti politički i ekonomski spor između svojih saveznika Južne Koreje i Japana, rekao je američki diplomat odgovoran za Aziju tijekom posjeta Seulu.

David Stilwell, pomoćnik američkog državnog tajnika za azijska i pacifička pitanja, nekoliko dana boravi u Seulu nakon što je ranije posjetio Japan i Filipine.

Spore se oko nekoliko pitanja

Japan i Južna Koreja međusobno se spore oko nekoliko pitanja, posebice oko odštete Koreancima koji su bili primorani raditi za japanske okupatore tijekom Drugog svjetskog rata, kao i odluke Tokija da uvede restrikciju izvoza visokotehnoloških materijala u Južnu Koreju. Koreja je od 1910. do 1945. bila japanska kolonija.  

Washington je neodlučan oko uključivanja u spor između svojih dvoje saveznika, a Stilwell nije otkrio koje će sve korake SAD poduzeti.

Prošli je tjedan za japansku televiziju NHK kazao kako se Washington neće miješati, ali će pozvati na dijalog između dviju država.

U srijedu nije izravno odgovorio na pitanje o potencijalnom američkom posredovanju u sporu, poručivši kako će se angažirati "oko svih pitanja povezanih s Južnom Korejom i SAD-om", prenosi agencija Yonhap.