AMERIČKI predsjednik Donald Trump najavio je da bi mogao ukinuti pomoć Pakistanu jer smatra da podržavaju talibane, dok je u vezi s Iranom ocijenio da je stiglo "vrijeme za promjene", u svojim prvim tweetovima u 2018. godini.

Trump je ocijenio da je u Iranu stiglo "vrijeme za promjene", nakon nasilnih protuvladinih prosvjeda posljednjih dana u kojima ima i mrtvih.

"Iran nije uspio u svakom pogledu, unatoč jako lošem sporazumu sklopljenom s Obaminom vladom", ocijenio je.

"Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je zaplijenjeno, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni."

Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim.

 


Donald Trump je već prije nekoliko dana poslao oštru poruku iranskim vlastima rekavši kako "svijet gleda" što se događa u Iranu. Današnja objava američkog predsjednika jasan je znak da SAD itekako zanima što se događa u Iranu, zemlji koja već desetljećima, još od pedesetih godina 20. stoljeća, ima posebno komplicirane odnose sa SAD-om.

Rohani kritizira prosvjednike, ali i klerike

Podsjetimo, već danima traju prosvjedi protiv vlasti i vjerskih vođa diljem Irana. Četiri dana prosvjeda u Iranu predstavljaju dosad najsnažniji izazov vjerskom vodstvu zemlje od proreformskih nemira 2009.

Tijekom novogodišnje noći u Iranu je u protuvladinim prosvjedima ubijeno deset osoba i broj stradalih narastao je na ukupno 12, prenose svjetski mediji.

"U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova", objavila je iranska državna televizija prikazujući snimke protuvladinih prosvjeda.

Prosvjedi su započeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno prosvjeduju. On je u nedjelju upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke prosvjednika zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije, no stao je u obranu rada vlasti.
Danas je Rohani uputio blage kritike prema klericima, ali prosvjednicima dao do znanja da će biti zaustavljeni.

"Narod će odgovoriti izgrednicima i onima koji izazivaju nevolje, a riječ je o manjini", kazao je Rohani na izvanrednom sastanku posvećenom stanju sigurnosti u zemlji, a prenosi internetska stranica predsjedništva.

"Problemi naroda nisu samo ekonomske prirode. Oni zahtijevaju i više slobode", rekao je Rohani u neizravnoj kritici režimskih tvrdolinijaša koji se protive njegovim pokušajima provođenja političke i kulturne reforme.

"Ova vlada nema sve pod svojom kontrolom", naglasio je on, aludirajući na činjenicu da konačnu odluku o mnogim ključnim pitanjima donose konzervativni klerici.

Dodao je i kako bi bilo pogrešno smatrati da ovi prosvjedi predstavljaju stranu zavjeru.