Sjedinjene Države su izvele zračne napade, podupirući tako afganistansku vladu koju pritišću talibani, dok se strane sile, pod vodstvom SAD-a, povlače iz zemlje, objavljeno je u petak.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je SAD posljednjih dana zračnim napadima podržao afganistanske sigurnosne snage, no nije iznosio detalje.

''Ako SAD izvede bilo kakvu operaciju, snosit će odgovornost za posljedice''

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid kazao je da su u napadima koji su se dogodili u srijedu navečer na periferiji grada Kandahara na jugu zemlje ubijena tri njihova borca i uništena dva vozila.

''Najoštrije osuđujemo ove napade. SAD je prekršio sporazum iz Dohe. Njegove snage nakon svibnja nisu smjele djelovati'', izjavio je, pozivajući se na sporazum između SAD-a i talibana, koji otvara put povlačenju međunarodnih snaga iz Afganistana.

''Ako SAD izvede bilo kakvu operaciju, snosit će odgovornost za posljedice."

Naglo poraslo nasilje nakon povlačenja američke vojske

Američki predsjednik Joe Biden u travnju je najavio da će se američka vojska povući do 11. rujna, što je razljutilo talibane, koji su očekivali će strane snage otići do svibnja.

Od Bidenove odluke o povlačenju naglo je poraslo nasilje. Militanti su započeli veliku ofenzivu, zauzeli su okruge i bitne granične prijelaze i okupirali nekoliko glavnih gradova provincije, uključujući Kandahar.

Gotovo sve američke trupe, osim onih koje štite diplomatsko sjedište u Kabulu i aerodrom, napustile su zemlju.