SAD je izveo zračni napad na talibane u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand, što je prvi napad nakon potpisivanja sporazuma u subotu, rekao je glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu.

Talibani su "aktivno napadali kontrolnu točku (afganistanske vojske). To je bio obrambeni udar kako bi omeli napad", napisao je na Twitteru pukovnik Sonny Leggett, glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu. Takvih je napada bilo ukupno 43.

Dodao je da je Washington predan miru, ali će braniti afganistansku vojsku ako bude potrebno.

Talibansko vodstvo obećalo je (međunarodnoj) zajednici da će smanjiti nasilje te da neće povećavati broj napada. Pozivamo talibane da prestanu s nepotrebnim napadima i da se drže svojih obveza", kazao je.

To je prvi američki zračni napad protiv talibana u posljednjih 11 dana, kada je potpisan sporazum o smanjenju nasilja koji je proširen u subotu u Dohi, gdje je dogovoreno postupno povlačenje američkih snaga iz Afganistana.

Sukladno garancijama talibana snage koalicije, prema sporazumu, trebaju se povući u roku od 14 mjeseci.

Talibani su svejedno nastavili s napadima na afganistanske snage u ponedjeljak, ali se pretpostavljalo da neće napadati američku vojsku i njene saveznike.

Talibani do sada nisu potvrdili niti negirali odgovornost za napade.

U utorak se dogodilo nekoliko napada za koje su afganistanski dužnosnici optužili talibane, uključujući napad kod kontrolne točke blizu rudnika bakra, kada je ubijeno pet afganistanskih policajaca.

Glasnogovornik ministarstva obrane Afganistana rekao je u srijedu da je došlo do sukoba između talibana i afganistanskih snaga u devet pokrajina, uključujući Helmand, u protekla 24 sata.

Glasnogovornik guvernera Helmanda rekao je da su talibani napali kontrolnu točku u općini Washer ubivši pritom dva policajca, a američke su snage izvele zračni napad u susjednoj općini u utorak navečer.

Glasnogovornik ministarstva obrane potvrdio je pak napad na afganistansku vojnu bazu u Kunduzu, pri čemu je stradalo 7 osoba.