Curenje povjerljivih vojnih dokumenta koji su objavljeni na društvenim mrežama uzbunilo je američke službe koje nastoje otkriti izvor za kojega pojedini stručnjaci za sigurnost sumnjaju da bi mogao biti netko iz SAD-a.

Službenici su rekli da širina tema koje sadrže dokumenti - od rata u Ukrajini do pitanja vezanih za Kinu, Bliski istok i Afriku upućuje na Amerikanca prije nego saveznika, javlja Hina.

"Sada je fokus na tome da je ovo američko curenje jer su brojni dokumenti bili samo u posjedu SAD-a", rekao je Reutersu bivši visoki dužnosnik Pentagona Michael Mulroy.

Američki dužnosnici rekli su da istraga koja je još u ranoj fazi ne isključuje mogućnost da su proruski elementi povezani s curenjem dokumenta, koje se smatra najozbiljnijim sigurnosnim propustom od 2013. kad je na WikiLeaksu objavljeno više od 700 tisuća dokumenata.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu i Kremlj nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Dvojica američkih dužnosnika rekla su Reutersu u nedjelju kako ne isključuju mogućnost da su dokumenti krivotvoreni kako bi se zavelo istražitelje ili kako bi se širilo lažne informacije na štetu SAD-a.

Reuters navodi da nije potvrdio autentičnost dokumenata, no čini se da su neki podaci o procjeni žrtava na ratištu u Ukrajini promijenjeni kako bi se minimalizirao broj ruskih žrtava.

Američke obavještajne agencije i vojska ispituju koliko se često interno razmjenjuju osjetljivi dokumenti te razmatraju moguće motive curenja koje bi imao američki dužnosnik ili skupina.

Istraga je usmjerena na nekoliko teorija - od nezadovoljnog zaposlenika do unutarnje prijetnje koja želi potkopati američke nacionalne interese.

Iako su povjerljivi dokumenti objavljeni prije nekoliko tjedana o tome je prvi put izvijestio u petak New York Times.