Uoči nastavka pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje o nuklearnom programu Pjongjanga ovaj vikend, analitičari ističu kako su čelnici dviju država pod sve većim pritiskom da postignu dogovor, no i da je nejasno kako će doći do zajedničkog stava nakon mjeseci zastoja i jačanja tenzija.

Susret u Stockholmu bit će prvi službeni razgovor na radnoj razini nakon što su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastali u lipnju i objavili da će obnoviti pregovore koji su stali nakon njihovog susreta u veljači, prenosi Hina.

No američki dužnosnici od lipnja ne uspijevaju vratiti Pjongjang za pregovarački stol. Čini se da se to promijenilo ovaj tjedan kad je Sjeverna Koreja iznenada objavila da je pristala na razgovore.

Ulozi su narasli i za Trumpa i za Kima, no dvije strane ne pokazuju znakove o tome gdje bi mogli pristati na kompromis.
Korejci testirali balističku raketu

Sjeverna Koreja testirala je balističku raketu dizajniranu za lansiranje iz podmornice, što je posljednji u nizu raketnih testova za koji analitičari naglašavaju da pokazuje potrebu da Washington ubrza pregovore kako bi barem djelomično ograničio sve veći arsenal Pjongjanga

Trump je novinarima u Washingtonu ublažio značaj sjevernokorejskih testova. Pjongjang je pod žestokim sankcijama koje mu zabranjuju većinu trgovine, iako su Ujedinjeni narodi upozorili kako je ta azijska država zaobišla većinu sankcija.

Očekuje se da će na susretu u Stockholmu američku delegaciju predvoditi posebni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun.

On je često zauzimao pragmatičniji pristup nego bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton koji je Trumpa nagovarao da u Hanoiju, gdje se održao susret dvoje čelnika, zauzme agresivniji stav. Bolton je prošli mjesec otpušten, prenosi Hina.

Analitičari smatraju da bi njegov odlazak mogao osnažiti američke pokušaje da ožive pregovore, no ne i olakšati Washingtonov cilj nagovaranja Pjongjanga da odustane od nuklearnog naoružanja.