SAD i Južna Koreja započeli su neke od najvećih zajedničkih vojnih zračnih vježbi sa stotinama borbenih aviona koji će izvoditi lažne napade 24 sata dnevno veći dio tjedna, piše Reuters.

Operacija nazvana Vigilant Storm (eng. Budna oluja) trajat će do petka, a uključivat će oko 240 ratnih zrakoplova koji će izvesti oko 1600 preleta, reklo je američko ratno zrakoplovstvo u prošlotjednom priopćenju. Taj broj misija najveći je ikada za ovaj godišnji događaj, dodaje se.

Pjongjang je osudio zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula. U znak prosvjeda protiv nedavnih vježbi Sjeverna Koreja je lansirala projektile, provela zračne vježbe i ispalila rakete u more.

Saveznici kažu da je takva obuka potrebna kako bi se suprotstavilo potencijalnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje, koja je ove godine izvela rekordan broj lansiranja projektila i izvršila pripreme za nastavak nuklearnog testiranja prvi put od 2017.

Nevidljivi F-35 lovci

Vigilant Storm će među ostalim zrakoplovima uključivati ​​varijante nevidljivog lovca F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje. Australija će također rasporediti zrakoplov za dopunu gorivom u zraku za vježbe.

"Južna Koreja i američke zračne snage radit će zajedno sa zajedničkim službama na izvođenju velikih zračnih misija kao što su bliska zračna potpora, obrambeni protuzračni udar i hitne zračne operacije 24 sata dnevno tijekom perioda obuke", rekle su američke zračne snage. "Snage potpore na terenu također će uvježbavati obrambene postupke svoje baze i sposobnost preživljavanja u slučaju napada."

U petak su južnokorejske trupe završile 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, koje su uključivale lažno iskrcavanje amfibija i prijelaz rijeka, uključujući neke vježbe s američkim snagama.