Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja održat će zajedničku vojnu vježbu nakon što je Sjeverna Koreja provela svoj prvi uspješni test rakete dugog dometa.

"Zajedno s Republikom Korejom provest ćemo kombiniranu vježbu kako bismo pokazali svoju preciznu sposobnost paljbe", izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White u utorak navečer. Američka i južnokorejska vojska najavili su vježbu kako bi suzbili "destabilizirajuće i nezakonite akcije Sjeverne Koreje", izjava je američke vojske.

Vježba će koristiti vojni taktički raketni sustav, ili ATACMS, i "Hyunmoo Missile II", koji je ispalio rakete u teritorijalne vode Južne Koreje duž istočne obale, navodi se u priopćenju američke vojske. Sjeverna Koreja tvrdi da je razvila novu nuklearku sa stabilnim sustavom, priopćila je državna tiskovna agencija KCNA u srijedu nakon najnovijeg testiranja na rakete.

Sjeverna Koreja je testirala projektil koji može "dosegnuti bilo koju točku na svijetu''. Raketni test u utorak ujutro dosegnuo je visinu od 2.802 kilometara, navodi državna televizija Korea Central Television što je najviša nadmorska visina koju je ikad dostigao projektil Sjeverne Koreje.

Američki vojni analitičari vjeruju da je to vjerojatno bio dvostupanjski ICBM, izjavio je američki dužnosnik. Američka veleposlanica Ujedinjenih naroda Nikki Haley izjavila je u utorak kineskom veleposlaniku Liu Jieyiju, predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a, da želi hitnu sjednicu o Sjevernoj Koreji, piše CNN. Sjednica će biti sazvana u srijedu popodne, napisao je Jonathan Wachtel.

Glavni tajnik UN-a António Guterres snažno je osudio sjevernokorejsko testiranje rakete. "Ova akcija još je jedno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i predstavlja opasnu eskalaciju situacije", rekao je Guterres preko svog glasnogovornika Stephanea Dujarrica. "Vodstvo DPRK-a mora prestati s daljnjim provokativnim aktivnostima i u potpunosti se pridržavati svojih međunarodnih obveza".

Američki državni tajnik Rex Tillerson također je izdao priopćenje oštro kritizirajući raketni test Sjeverne Koreje.
"Testiranje ICBM-a predstavlja novu eskalaciju prijetnje Sjedinjenim Državama, našim saveznicima i partnerima, regiji i svijetu", rekao je Tillerson.