Američki pregovarač Matthew Palmer najavio je povratak u Sarajevo sa svojom suradnicom i predstavnicom Europske unije Angelinom Eichhorst radi nastavka pregovora o promjeni Izbornog zakona.

Ova najava dolazi nedugo nakon što se predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Zagrebu susreo s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Izetbegović je nakon ovog sastanka kazao kako vjeruje da postoji prostor za dogovor o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Podsjetimo, ranije u prosincu Palmer i Eichhorst su otkazali pregovore do daljnjeg. Mnogi su na osnovu toga zaključili da su pregovori propali.

Ipak, posljednje najave pokazuju da SAD i EU od promjene Izbornog zakona u BiH ipak ne odustaju.

Također, sankcije SAD stvorile su poprilično drugačije okolnosti na terenu. Udar Dodika na državu, u trenucima kada su počeli pregovori o promjeni Izbornog zakona, uveliko je zagorčao život Čoviću, s obzirom na da je bošnjačkim strankama dao argument za tvrdnju da u takvim uvjetima nema smisla razgovarati o Izbornom zakonu.

Osim toga, Čovićevo savezništvo i čvrsto držanje uz Dodika dolazi na veliko iskušenje nakon što su lideru SNSD-a uvedene sankcije SAD. Simptomatično je da se Čović po pitanju uvođenja sankcija Dodiku ne oglašava.

I činjenica da o promjeni Izbornog zakona Izetbegović pregovora s hrvatskim premijerom Plenkovićem je prilično znakovita. Naime, Plenković se već pokazao kao proeuropski političar koji doprinosi miru i stabilnosti u regiju, te s kojim se može očekivati postizanje racionalnog rješenja.

Sada postaje prilično jasno da SAD situaciju u BiH žele urediti u paketu te da djeluju na više frontova. Obračun s korupcijom dolazi u paketu sa sankcijama i izbornom reformom u našoj zemlji. S te strane, sve manje se čine vjerovatnom nada pojedinih bošnjačkih stranaka da će problem Izbornog zakona uspjeti zaobići ili da je on potpuno neusuglašen s drugim američkim mjerama. Drugim riječima, treba sjesti za stol i riješiti problem.