Tijekom cijelog prosinca, a posebno danima prije Božića pripremali ste više vrsta sitnih kolača i najgore što se može dogoditi je da se vaši kolačiči brzo stvrdnu i osuše.

Srećom, postoje načini kako možete spriječiti katastrofu, a isti savjeti vrijede i za kupovne kolače.

Prije svega, kada ispečete kolačiće i izvadite ih iz pećnice, dajte im dovoljno vremena da se ohlade u onome u čemu su se pekli prije nego ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Ako ih ne pustite da se potpuno ohlade, toplina koja isijava iz kolačića stvorit će kondenzaciju u posudi u kojoj se nalaze, što će na kraju uništiti njihovu teksturu.

Kada se kolačići potpuno ohlade, premjestite ih u prikladnu posudu koju hermetički zatvorite, kako biste spriječili ulazak vanjskog zraka i vlage (prhki kolačići ne podnose vlagu).

Ako se dogodi da poklopac ne naliježe dobro na kutiju, uđe malo zraka i keksići se stvrdnu, ne bi bilo loše prebaciti ih u vrećicu i na njih staviti komad kruha ili komadić jabuke.

Ako su kolačići prekriveni glazurom, svakako stavite papir za pečenje između njih kako se ne bi slijepili. Inače, suhe sitne kolače i one kremaste ili s glazurom nikada ne stavljajte zajedno.

Na sobnoj temperaturi ostat će svježi pet dana. U zamrzivaču ih možete držati i duže, tri-četiri mjeseca, neki i šest mjeseci. Zamrznite ih u vrećici na zip ili u kutiji s hermetičkim poklopcem, koja može izdržati niske temperature.

Ako su vam kolačići od lisnatog tijesta, prvo ih stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta da se postupno ohlade. Preskočite li ovaj vrlo važan korak, lako vam se može dogoditi da popucaju, ili se raspadnu kada ih budete htjeli izvaditi iz zamrzivača.

Inače, postupak odmrzavanja više je nego jednostavan. Kada ih izvadite iz zamrzivača, ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi do sat vremena, piše portal skuhaj.hr