Ovih dana glavni instrument u rukama vladajuće garniture u većem bh. entitetu su makaze.

Otvaraju se tuneli, prometnice u Sarajevu, hoteli, parkirališni prostori. Unatoč aktivnosti vezanih uz otvaranje raznih objekata, koje bi građanima trebale „otvoriti oči“ uoči predstojećih izbora, ne mogu spasiti Nikšićevu vladu.

Čak i bez bilo kakve analize, golim okom, vidljivo je da je ovo najlošija Vlada u dva desetljeća dugoj povijesti Federacije BiH. Statističke brojke su neumoljive i pokazuju da je za mandata aktualne “platformaške” Vlade Federacija BiH dosegnula dno, prvenstveno zbog svoje prezaduženosti. Podsjetimo, entiteti u BiH i Brčko Distrikt će na ime otplate dijela vanjskog duga za 2014. godinu morati platiti više od 800 milijuna KM, što je za čak pola milijarde KM više nego 2010. godine, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Naime, entiteti i Brčko Distrikt su 2010. godine na ime vanjskog duga platili 297,961.940 KM, a do kraja ove godine, analizirajući anuitetne planove zaduženja, očekuje se da će taj iznos dostići vrtoglavih 802,128.986 KM. Iz UNO BiH objašnjeno je kako se ovaj dug odnosi samo na kredite koje vraćaju entitetske vlade i Brčko Distrikt.

Rast vanjskog duga

Tomu u prilog idu i podaci da je vanjski dug, koji su za svega sedam mjeseci ove godine napravili bh. entiteti i Distrikt Brčko, već narastao na 416 milijuna KM, i veći je za čak 93 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada je u pitanju veći bh. entitet, vanjski dug FBiH u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 271 milijun KM, što je za 30,91 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosio 207 milijuna KM.

Kada je riječ o RS, vanjski dug od siječnja do srpnja ove godine iznosio je 144 milijuna KM, što je za 24,13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio 116 milijuna KM. Isto tako, vanjski dug Brčko Distrikta na kraju srpnja ove godine iznosio je milijun KM.

Analiza također otkriva kako je vanjsko zaduženje FBiH gotovo dvostruko veće od ino-zaduženja RS. Naime, vanjski dug koji će FBiH do kraja godine vratiti iznosit će 528,777.469 KM, dok će RS izdvojiti 271,841.606 KM, a Brčko Distrikt 1,509.910 maraka.

Prijeti nelikvidnost

Stoga, ekonomski stručnjaci upozoravaju da su rast duga, i zaduživanja, u zadnjih nekoliko godina zabrinjavajući i ukazuju na neodrživost takvog modela funkcioniranja države koja iz godine u godinu postaje sve veći dužnik i njen kapacitet zaduživanja postaje sve manji. Drugim riječima ovi podaci pokazuju kako BiH prijeti nelikvidnost. Naime, zabrinjavajuće je da vanjsko zaduživanje nije otišlo u smjeru da poveća poslovnu aktivnost, već, naprotiv, u javnu potrošnju i rastrošnost države.

Ubrzano zaduživanje, kako na entitetskim, tako i na razini BiH, i pored sredstava koja su odobrena od Elektroprijenosa BiH, pokazuje visok stupanj neozbiljnosti ljudi na vlasti. Odsustvo bilo kakvog ulaganja u novo zapošljavanje, proizvodnju i stvaranje nove vrijednosti, kompenzira se konstantno novim zaduživanjem, što vodi u potpuni bankrot zemlje.

Večernji list