Bosna i Hercegovina ove godine na raspolaganju ima dva helikoptera za gašenje požara, ali jedno uže.

Dakle, u punom pogonu jednu letjelicu, upozorio je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH, u razgovoru za „Avaz“. Naveo je da su ostali helikopteri prizemljeni dijelom jer nema novca za njihov remont, a dijelom zbog politike.

Onemogućeni smo i suočit ćemo se ovog ljeta, koje će, prema najavama, biti toplo, s izazovima, nećemo moći odgovoriti zahtjevima civilnih struktura. Samo jedan helikopter kapaciteta 455 litara može biti uključen – rekao je Krešić.

Helikopterima većeg kapaciteta su istekli sati letenja i prije remonta ne smiju biti podignuti u zrak. Novca nema, a i procedure za servisiranje su duge.

U proceduri je nabavka četiri nova helikoptera. No, u BiH neće stići prije naredne godine.

S obzirom na to da oko 10 posto sredstava, od 36 milijuna maraka, koliko koštaju letjelice, treba osigurati BiH, ostaje neizvjesno hoće li ikada i stići do naše zemlje. Riječ je o američkim helikopterima koji se nabavljaju uz podršku vojske SAD.

– Sredstva su nam ograničena, planirani proraču je oko 300 milijuna KM. Bez dodatnih 350 milijunaa KM, sve što smo planirali za modernizaciju ostat će mrtvo slovo na papiru – kazao je Krešić, piše Avaz.ba.