Rusko ministarstvo obrane razgovarat će se Turskom o uspostavi crnomorskog koridora za izvoz ukrajinskih žitarica, javlja novinska agencija TASS u utorak citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

- Predsjednik Vladimir Putin ne planira sudjelovati u tim razgovorima, rekao je Peskov.

Tursko vojno izaslanstvo putovat će u Rusiju ovaj tjedan kako bi razgovaralo o pojedinostima u svrhu uspostave mogućeg žitnog koridora, javila je ranije u utorak turska televizija pozivajući se na informacije iz turskog predsjedništva.

Rusija i Ukrajina došle su do mrtve točke u pregovorima glede izvoza žita iz ukrajinskih luka. Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita. S druge strane Rusija za prehrambenu krizu okrivljuje sankcije koje ograničavaju njezin izvoz žitarica.

Ruska invazija blokirala je izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, ključne izvozne rute za Ukrajinu, četvrtog proizvođača žitarica u svijetu.

Silosi na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga otprilike su do pola puni uoči žetve, što znači da bi urod mogao ostati neobran ako Rusija ne prekine blokadu luka na Crnom moru, upozorio je čelnik udruge ukrajinskih ratara početkom lipnja.

Zbog rata bi moglo doći do ozbiljnih nestašica hrane na globalnoj razini jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice.

Čak 345 milijuna ljudi suočava se s nesigurnošću opskrbe hranom u 82 države, što je više nego dvostruko veći broj od onoga prije pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, izvijestio je u ponedjeljak Svjetski program za hranu (WFP).