Situacija s pandemijom virusa korona sliči na probu biološkog rata, izjavio je dječji kirurg, dr sci. med. Leonid Rošalj.

"Kada analiziram trenutnu situaciju, shvatam da je ovo proba biološkog rata. Ne kažem da je ovaj virus napravio čovjek, nema dovoljno osnova za ovakve tvrdnje, a i ja nisam virolog. Ali ovo je testiranje zdravstvenog sustava, uključujući i biološku zaštitu zemlje", istaknuo je Rošalj u intervjuu za "Forbes".

On ukazuje na to da virus ne poznaje granice i da je nemoguće predvidjeti širenje epidemije, jer se ljudi iz različitih zemalja drugačije ponašaju, unatoč svim ograničenjima.

Prema riječima Rošalja, u Rusiji su se u borbu protiv virusa korona uključili svi, uključujući i predsjednika i Vladu.

Ruski liječnik smatra kako je niska stopa smrtnosti u zemlji povezana s pravovremenim uvođenjem ograničenja ulaska u zemlju i mjerama unutrašnje kontrole.

Rošalj poručuje kako je nužno nastaviti s nošenjem maski i rukavica, da ne treba slati prehlađenu i bolesnu djecu u vrtiće, da treba poštovati sanitarne mjere u poduzećima, zabraniti dolazak na posao radnicima koji se ne osjećaju dobro i provoditi testiranje na virus korona.

"Virus korona testira izdržljivost čovječanstva i to kako bismo podnokeli ozbiljnu biološku katastrofu", zaključuje liječnik, prenosi Sputnjik.