Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je svog američkog kolegu Mikea Pompea na "razarajući utjecaj" Sjedinjenih Država u Venezueli, dok je Pompeo kazao da tu zemlju zapravo destabilizira intervencija Rusije i Kube, prenose agencije.

Tijekom telefonskog razgovora na američku inicijativu Lavrov je ocijenio da je uplitanje Washingtona u poslove Venezuele jasno kršenje međunarodnog prava i da taj "razarajući utjecaj" nema nikakve veze s demokracijom, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Pompeo: Intervencija Rusije i Kube destabilizira Venezuelu

State Department je pak priopćio da je Pompeo Lavrovu kazao da intervencija Rusije i Kube destabilizira Venezuelu te je pozvao Moskvu da se prestane miješati u unutarnje poslove Venezuele.

Pompeo je ranije u srijedu rekao da je predsjednik Donald Trump spreman, ako bude potrebno, na intervenciju američke vojske u Venezueli, gdje su  izbili oštri sukobi nakon što se u utorak jedna skupina vojnika pobunila protiv predsjednika Nicolasa Madura.

"Nastavak tih agresivnih koraka donosi teške posljedice", rekao je Lavrov u razgovoru s Pompeom.

Lavrov je rekao da "jedino venezuelski narod ima pravo odlučiti o svojoj sudbini i tražio je razgovor između svih političkih snaga zemlje".

Američke vlasti su u utorak pokrenule ofenzivu povećanja pritiska na Madura upozorenjima protiv podrške venezuelskom predsjedniku i pozivajući pripadnike vlasti u Caracasu da se pridruže oporbenom čelniku Juanu Guaidou.

Veliki prosvjed

U utorak su se tisuće prosvjednika oštro suprotstavile snagama reda na ulicama Caracasa i podržale skupinu vojnika koja se u zoru priključila Guaidou. Najmanje jedna osoba je ubijena i oko stotinu ih je ranjeno, od kojih dvije vatrenim oružjem.

Venezuelu od 23. siječnja potresa neviđena kriza koju obilježavaju osporavanje šefa države i samoproglašenje privremenim predsjednikom Juana Guaidoa, kojeg priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države.