U skrovištu koje su ruski bombarderi kazetnim bombama sravnili sa zemljom prošlog mjeseca, boravili su pripadnici američke i britanske vojske, piše Wall Street Journal a prenosi Fox News.

'Ruski udar na tajnu bazu CIA dio je pritiska Kremlja na SAD kako bi ih prisilili na jaču koordinaciju u Siriji', piše list pozivajući se na informacije visokih dužnosnika State Departmenta.

Napad na tajnu bazu CIA-e dogodio se 16. lipnja, ali se za njega saznalo tek sada. U bazi su boravili američki i britanski vojnici, koji su u trenutku napada bili u Jordanu. Dan prije napada, čak 20 od 24 britanska specijalca povučena su iz baze, kao i njihove američke kolege. Oni su uvijek noću odlazili u Jordan, zbog sigurnosnih razloga. Tako su u ruskom napad ubijena 'samo' četvorica sirijskih pobunjenika.

Nakon prvog napad u kojem je bačena kazetna bomba, američki zračni centar u Kataru odmah je kontaktirao rusku bazu u Latakiji u Siriji dajući im do znanja da je njihova baza kod jordanske granice napadnuta. Međutim, Rusi su 90 minuta nakon poziva Amerikanaca ponovo gađali isto mjesto, iako su morali znati da je tu tajna baza CIA-a, piše list.

Ruski dužnosnici u početku su se opravdavali Pentagonu kako su prvotno za bazu mislili da je riječ o lokaciji Islamske države, no Amerikanci ne prihvaćaju takvo objašnjenje jer tvrde da je, po načinu na koji je baza utvrđena, jasno vidljivo da ne može biti od militanata.

Rusi su također tvrdili kako su od jordanske strane dobili dopuštenje da idu u napad na bazu, međutim, SAD su dobili potvrdu da nikakve autorizacije napada nije bilo. Posljednje opravdanje ruske vojske bilo je da nisu mogli opozvati napad jer im Amerikanci nikada nisu dali točne koordinate baze.

Ovaj je napad produbio nepovjerenje između Pentagona i CIA-e s jedne te Bijele kuće i State Departmenta s druge strane. Naime, dok vojnici i obavještajci smatraju da Ruse treba oštro opomenuti zbog napada na američku bazu, SAD i Rusija postigli su dogovor o nenapadanju pobnjenika koje podupiru Amerikanci, a s druge strane, na meti će im biti Nusra front, s čim se Pentagon i CIA i ne slažu, piše Wall Street Journal.

Dnevnik.hr