Sportski arbitražni sud (CAS) odbacio je žalbu 68 ruskih atletičara i atletičarki koji neće nastupiti na nadolazećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Suci su saslušali argumente obje strane i presudili da je suspenzija koju je izrekao IAAF čvrsto utemeljena na činjenicama.

Podsjećamo, žalba je podnesena nakon što je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila im nastup zbog dopinškog skandala povezanog s manipuliranjem pozitivnih uzoraka.

Odluka je konačna jer CAS je najviše sportsko arbitražno tijelo i sad je ključno pitanje kako će se u cijeloj priči postaviti Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji treba odlučiti o eventualnoj zabrani nastupa svim ruskim sportašima u Rio de Janeiru.

Mnogi smatraju kako će CAS-ova presuda biti pravna podloga za izbacivanje Rusije s Olimpijskih igara što će posljedično dovesti i do zabrane nastupa onim sportašima koji su čisti i nikad nisu koristili doping.

U iščekivanju odluke, MOO je već povukao neke restriktivne poteze spram Rusije. Pokrenuli su postupak protiv nekoliko ruskih dužnosnika, odustali su od organizacije i pokroviteljstva bilo kakvih sportskih događanja u Rusiji, oduzeli su akreditaciju za Rio djelatnicima Ministarstva sporta Rusije...

Najavili su da će analizirati uzorke svih ruskih sportaša koji su nastupili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju prije dvije godine uz dodatak kako sve ove mjere ostaju na snazi barem do prosinca.