Ruska navladina organizacija provest će najveće međunarodno znanstveno istraživanje dugoročne sigurnosti za zdravlje GMO hrane i pesticida, koje proizvodi velika američka tvrtka Monsanto, piše britanski list Guardian.

U okviru trogodišnjeg istraživanja, koje počinje sljedeći utorak, tisuće štakora bit će hranjeno genetski modificiranim kukuruzom iz sjemena koji proizvodi Monsanto, a trošak istraživanja procjenjuje se na 25 milijuna dolara.

Odgovorit će na pitanje: jesu li genetski modificirana hrana i pridruženi pesticidi, sigurni za ljudsko zdravlje, kaže Elena Šarojkina, jedna od osnivačica ruskog Nacionalnog udruženja za genetsku sigurnost.

Istraživanje će se usmjeriti na to da utvrdi može li Monsantov GMO kukuruz zajedno s pesticidima korištenima u njegovu uzgoju izazvati karcinome, utjecati na plodnost ili izazvati prirođene defekte.

Većinu dosadašnjih istraživanja GMO hrane provodile su tvrtke koje proizvode tu hranu i po njima nema zdravstvenih rizika, piše Guardian. Vlade za odobravanje GMO hrane nisu tražile dugoročne studije utjecaja.

Tvrtka Monsanto se nije odazvao pozivima na komentar istraživanja, a ranije je tvrdio da su bilijarde obroka GMO hrane pojedene u svijetu bez štetnih posljedica za zdravlje.

HRT.hr