Ruska vojska je rasporedila više od 50 aviona i helikoptera, kao i mornaričku pješadiju, padobrance i postrojbe specijalnih snaga u Siriji, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane, a prenijela agencija Interfax.

Ovo je prvi put da Moskva priopćava službeno obim vojnog angažmana u Siriji, u sirijskoj luci Tartus, gdje ruska vojska raspolaže logističkom instalacijom, a posebno na aerodromu u Latakiji gdje je izgradila vojnu bazu.

Rusko zrakoplovstvo je u srijedu izvelo prve zračne udare u Siriji. Drugi val bombardiranja je izveden u noći sa srijede na četvrtak, prema navodima iz Moskve.

Advance.hr navodi kako je Rusija SAD-u poručila, da "očiste" sirijski zračni prostor od svojih vojnih zrakoplova. Drugim riječima, Rusija je SAD-u poručila "maknite se iz Sirije, mi sada odrađujemo posao".

Ovakav čvrsti stav Rusije je malo tko očekivao. Prije svega dva dana u New Yorku ruski predsjednik Vladimir Putin nastupio je poprilično pomirljivo, nudeći SAD-u suradnju, zajedničku borbu protiv ISIL-a. No, izgleda kako je SAD tu ponudu glatko odbio tvrdeći i dalje kako "Assad mora otići".

No, sada se situacija posve promijenila - Rusija je ušla u Siriju i to je ušla upravo na poziv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Damask ima puno povjerenje u Putina

Oglasio se danas i sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem rekavši kako Damask ima "puno povjerenje u Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina".

Početak ruske vojne intervencije komentirao je i iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif: "Odluka Moskve da angažira svoje zračne snage u Siriji je važan pozitivan korak u borbi protiv ISIL-a. To je dobro, natjerati će neke ljude da ozbiljno razmisle o političkom rješenju, kako bi ovaj rat došao kraju".