Američki republikanci i njihov kandidat za Bijelu kuću Donald Trump moraju zapamtiti da su stranka Ronalda Reagana i podržati Ukrajinu dok se ruske snage pripremaju za veliku ofenzivu u svibnju ili lipnju. Poruka je to Andrija Jermaka, moćnog šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koju je iznio sinoć u intervjuu za Politico.

Upitan boji li se da će Trump biti ponovno izabran ili da paket pomoći predsjednika Joea Bidena Ukrajini od 60 milijardi dolara neće na kraju biti usvojen u Zastupničkom domu, gdje Trumpovi lojalisti mjesecima odugovlače, Jermak je rekao da ne vjeruje da bi republikanci zaboravili dva mandata svog predsjednika Ronalda Reagana i njegov hladnoratovski pohod protiv moskovskog "carstva zla".

"Ne vjerujem da će oni koji predstavljaju Reaganovu stranku napustiti Ukrajinu"

"Ne vjerujem da će netko tko predstavlja stranku Ronalda Reagana napustiti Ukrajinu. Reagan je razumio Sovjetski Savez i Rusiju, a svi koji razumiju nastavit će podržavati naše borce jer razumiju da diktatori nikad ne staju svojevoljno i moraju biti zaustavljeni", rekao je.

Jermak, koji je nekoliko minuta ranije razgovarao s Bidenovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, ostao je uvjeren da će pomoć na kraju biti odobrena.

"Ukrajina se približava kritičnom trenutku"

Nije bio siguran kada će se to dogoditi, ali inzistirao je da to mora biti uskoro. "U međuvremenu nas to košta života i jako se nadam da će biti usvojeno ovog mjeseca jer se Ukrajina približava kritičnom trenutku", rekao je.

Bidenovi suradnici radili su iza kulisa kako bi osigurali da predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson stavi na glasanje paket pomoći Ukrajini vrijedan više milijardi dolara već sljedeći tjedan. Biden je javno vršio pritisak na republikance u Zastupničkom domu da izglasaju paket, ali je izbjegao napad na predsjednika odlučivši mu dati prostora da uvjeri frakciju republikanske stranke.

Zelenski i njegovi najviši dužnosnici također potiho lobiraju kod republikanaca. Ukrajinski predsjednik otkrio je prošli tjedan da je imao telefonski razgovor s Johnsonom, u kojem je pojasnio koliko je paket pomoći ključan za Ukrajinu i detaljno opisao val raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama i razaranja koja uzrokuju, posebno energetske infrastrukture zemlje.

"Ovo je priprema za veliku rusku ofenzivu"

Siloviti napadi na Ukrajinu u posljednja tri tjedna dio su priprema za veliku rusku ofenzivu, rekao je Jermak. On očekuje da će glavni cilj napada biti sjeveroistočni grad Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad. Harkiv je, podsjetimo, u zadnje vrijeme na posebno žestokom ruskom udaru, pri čemu su uništene njegove elektrane.

"Znamo da Putin priprema novi val mobilizacije i računamo da bi nove velike ruske operacije mogle započeti krajem svibnja ili početkom lipnja. Naravno, moramo biti spremni na to", rekao je Hermak. "Još uvijek su nam kritično potrebni dodatni sustavi protuzračne obrane jer bez njih nije moguće braniti naše gradove", dodao je.

Jermak je rekao da je potrebno i više raketa zemlja-zrak Patriot za obranu prvih linija, gdje Rusi uzrokuju ogromnu štetu. Ukrajinci strahuju da će Rusi poremetiti vojnu ravnotežu upotrebom tzv. klizećih navođenih bombi.

"Ovo je kritičan trenutak"

Radi se o bombama u kojima se nalazi 1.5 tona eksploziva te su preinačeno oružje iz sovjetske ere. Ruski borbeni avioni izbacuju ih na oko 70 km od mete, a zatim ih usmjerava sustav za navođenje koristeći krila koja se otvaraju kako bi bomba "klizila" prema meti. Korištene su u nedavnoj ruskoj ofenzivi u regiji Donjeck te su izazvale kaos među braniteljima Avdijivke, grada u istočnoj Ukrajini koji je prošlog mjeseca pao u ruke Rusima.

"Ali još jednom, problem za nas je vrijeme", kaže Jermak. "Želio bih naglasiti da je sada kritičan trenutak. Vrlo je važno da paket bude odobren ovog mjeseca", dodao je.

Upitan hoće li Ukrajina poslušati američke molbe da izbjegne napade na ruska naftna postrojenja, Jermak je izbjegao izravan odgovor. Zelenski je prošlog tjedna u intervjuu za Washington Post rekao da su napadi na rusku energetsku infrastrukturu legitimna vojna strategija.

Jermak je dodatno objasnio da "se mora vratiti za ono što nam Rusi rade. Moramo uništiti njihovu kritičnu infrastrukturu - jer je jedini jezik koji razumiju sila."