Rusija je zainteresirana za širenje vojno tehničke suradnje s Ankarom i spremna je razmotriti opskrbu Turske s još sustava protuzračne obrane S-400, priopćio je Kremlj u srijedu.

''Rusija je otvorena. Ima odgovarajuće kapacitete i tehnološki je kompetentna. Rusija traži prilike za širenje ove suradnje. To je apsolutno normalna praksa''. izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je kazao da je vojno tehnička suradnja bitan dio ruskih odnosa sa stranim zemljama, jer "takva suradnja ukazuje na posebnu razinu razvoja bilateralnih odnosa. To se također odnosi na Tursku".

Peskov je to izjavio komentirajući ranije tvrdnje turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua da bi, ukoliko Washington odbije prodati Turskoj dugometne raketne sustave Patriot, Ankara mogla kupiti još sustava S-400 od Rusije.

Govoreći za turski kanal NTV, Cavusoglu je izjavio da bi, ukoliko Sjedinjene Države ispune svoju prijetnju da će otkazati ugovor o prodaji borbenih aviona F-35 Turskoj, Ankara mogla kupiti borbene avione iz drugih dok se ne osposobi za vlastitu proizvodnju.

Sustav protuzračne odbrane S-400 smatra se najnaprednijim takve vrste u Rusiji, i u stanju je uništiti mete na daljini do 400 kilometara i doseći visinu od 30 kilometara, prenosi agencija Xinhua.