Rusija je protjerala dvadeset čeških diplomata u znak odmazde nakon što je Češka učinila sličan potez. Diplomati su dobili nešto više od 24 sata da napuste zemlju, objavila je agencija RIA pozvavši se na ministarstvo vanjskih poslova.

Podsjetimo, Češka je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata rekavši da dva navodna ruska špijuna, optužena da su novičokom 2018. u Britaniji otrovali Sergeja Skripalja i njegovu kćer, stoje iza eksplozije u češkom mjestu Vrbetice 2014. u kojoj su poginule dvije osobe. Česi tvrde da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom mjestu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od Praga.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila kako su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegove kćeri.

Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju.

Česi imaju podršku iz Amerike

Sjedinjene Američke Države snažno su podržale češku odluku. State Department pohvalio je "čvrsti češki odgovor na ruske subverzivne akcije na češkom tlu". Radi se o najvećem sukobu Praga i Moskve od kraja desetljeća sovjetske dominacije nad istočnom Europom 1989. godine.

Ovime dodatno rastu tenzije Rusije i Zapada koje je započela ruska vojska na zapadnim granicama i na Krimu, koji je Moskva pripojila od Ukrajine 2014. godine.

Rusija je rekla da su češke optužbe apsurdne, budući da su prvotno za eksploziju u Vrbeticama bili optuženi vlasnici skladišta. Rusi su protjerivanje nazvali "nastavkom niza akcija protiv Rusije koje Češka poduzima posljednjih godina", optuživši Prag da nastoji udovoljiti SAD-u s obzirom na nedavne američke sankcije Rusiji.