Rusija je u srijedu poručila da Ukrajina mora biti "neutralna" i odbiti da se pridruži NATO-u i Europskoj uniji kako bi započela mirovne pregovore o okončanju rata, prenosi Anadolija.

"Potreban nam je neutralan i izvanblokovski status Ukrajine, njeno odbijanje da se pridruži NATO-u i EU-u i potvrda ukrajinskog bez nuklearnog statusa, kao i priznanje nove teritorijalne realnosti od strane Kijeva i međunarodne zajednice", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Galuzin u intervjuu za rusku televiziju RTVI.

Galuzin je rekao da Moskva vjeruje da je "sveobuhvatan, pravedan i održiv mir u Ukrajini i Europi" moguć kada se okončaju sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa.

Dodao je da je Ukrajina odbila da razmotri diplomatsko rješenje rata i da nije bilo "značajnih promjena" u stavu Kijeva jer se i dalje "oslanja na vojno rješenje sukoba".

"Čini se da će mnogo toga zavisiti od toga koliko brzo Kijev i Zapad shvate da recept za mirnu budućnost Ukrajine leži u povratku na porijeklo njene državnosti zabilježeno u Deklaraciji o državnom suverenitetu iz 1990. godine, koje predviđa neutralni status Ukrajine uz poštovanje prava ruskog stanovništva u toj zemlji, kao i nacionalnih manjina”, poručio je Galuzin.