Rusija je zainteresirana za jedinstvenu Europsku uniju i ne pokušava je podijeliti, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za austrijskog javnog emitera programa ORF uoči predstojeće posjete Austriji.

''Mi nemamo cilj sijati sjeme podijele unutar Europske unije. Naprotiv, mi smo zainteresirani za jedinstvenu i prosperitetnu EU jer je EU naš najbitniji ekonomski i trgovinski partner '',kazao je Putin.

Kremlj je priopćio da će predsjednik Putin učiniti radnu posjetu Beču u utorak 5. lipnja.

Program uključuje razgovore s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom i saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom. Očekuje se da dvije strane raspravljaju o trenutnim vezama i o perspektivama rusko-austrijskih odnosa na raznim poljima, te da razmjene stavove o ključnim svjetskim temama.

Očekuje se da se Putin sastane s poslovnim ljudima iz obje zemlje kako bi raspravljali o temama kao što su obostrano korisna trgovinska razmjena i ekonomska suradnja, s fokusom na 50. godišnjicu pokretanja velikog energetskog projekta - opskrbe Europe prirodnim plinom iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Puni intervju s Putinom bit će emitiran na TV kanalu ORF-2 u 20,15 sati u ponedjeljak po lokalnom vremenu, priopćio je Kremlj, prenosi ruska novinska agencija TASS.