''Ukrajina ima prigodu provesti pozitivne promjene za dobrobit društva u cjelini'', ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što su izlazne ankete pokazale da je aktualni predsjednik Petro Porošenko izgubio predsjedničke izbore.

''Ukrajina se može presložiti, ne prebacivanjem novca iz jednih džepova u druge, nego prepoznavanjem nužnosti da ujedini narod, ne silom nego razvojem nacionalnog plana'', rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva Maria Zaharova u izjavi, prenijela je Hina.

Zaharova je napomenula da mnogi Ukrajinci u područjima sukoba s proruskim separatistima nisu mogli glasati na izborima. Ukrajinsko čelništvo ne bi trebalo isključiti ''milijune svojih građana iz glasanja'', rekla je Zahrova, po izjavi objavljenoj na njenoj Facebook stranici.

Volodimir Zelenskij, koji je po izlaznim anketama osvojio oko 70 posto glasova, rekao je u nedjelju nakon izbora da će mu prvi zadatak kao ukrajinskog predsjednika biti oslobađanje zarobljenih Ukrajinaca u sukobima na istoku zemlje.

''Nastavit ćemo pregovore kako bi stala pucnjava'', rekao je Zelenskij novinarima.

''Naš je prvi zadatak oslobađanje naših zarobljenika. Učinit ću sve kako bih vratio naše moke kućama. Sve naše zarobljene, bez izuzetka'', rekao je Zelenskij.

Zelenskij je rekao da bi, ako će biti potrebno, mogao zatražiti i pomoć aktualnog predsjednika Petra Porošenka.

''Već sam rekao da mi je Porošenko ponudio pomoć. Ako će mi biti potrebna, nazvat ću. Zašto ne?'', dodao je.