Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da će održati velike mornaričke vježbe na Sredozemnom moru od 1 do 8. rujna, javila je novinska agencija Tass, u potezu koji dolazi u vrijeme rastućih napetosti između Moskve i Washingtona oko Sirije.

Rusija je u ovom mjesecu aktivno proširila svoje mornaričke snage na Mediteranu, u okviru onoga što su ruske novine nazvale najvećim ruskim mornaričkim gomilanjem otkako je ušla u sirijski sukob u 2015.

Tass je naveo priopćenje ministarstva obrane da će 25 ratnih brodova i podmornica i 30 zrakoplova, uključujući borbene mlazne zrakoplove, sudjelovati u manevrima i da će to također biti vježba protuavionskih, protupodmorničkih i protuminskih sustava.

Vježbe dolaze u vrijeme rastućih napetosti između Rusije i Zapada oko sirijske pobunjeničke sjeverne regije Idlib. Jedan izvor blizak vladi u Damasku u srijedu je izjavio Reutersu da ruski saveznik, sirijski predsjednik Bashar al-Assad, priprema faznu ofanzivu u regiji.    

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da militanti u Idlibu moraju biti likvidirani, nazivajući ih "gnojnim čirom".

''U interesu je sigurnosti brodskog prometna i zrakoplovnih letova da se, u skladu s međunarodnim pravom, regije vježbi proglase opasnim za brodove i zrakoplove'', navodi Tass priopćenje ministarstva obrane.  

Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, izjavio je tijekom dana kako je poručio američkim dužnosnicima da je Moskva zabrinuta nagovještajima da Sjedinjene Države pripremaju nove zračne udare po Siriji, prenosi Reuters.