Dnevni broj umrlih od COVID-19 u Rusiji dosegao je novi rekord nakon naglog porasta broja zaraženih koronavirusom prošlog mjeseca.

Ruske vlasti izvijestile su o 808 smrtnih slučajeva u četvrtak, što je najveći dnevni broj u zemlji. Prethodni rekord od 799 prijavljen je četiri puta u posljednje četiri tjedna, uključujući utorak.

Rusija se prošlog mjeseca suočila s porastom infekcija zbog prenosivije varijante delta. Novi potvrđeni slučajevi porasli su s oko 9.000 dnevno početkom lipnja na 25.000 dnevno sredinom srpnja, prenosi AP.

Broj novozaraženih koronavirusom od tada se smanjio na oko 21.000 dnevno ovoga tjedna, ali je dnevni broj smrtnih slučajeva ostao visok.

Dužnosnici rade na povećanju broja cijepljenih, koji je u Rusiji ostao niži nego u mnogim zapadnim zemljama. Od prošlog petka, oko 39 milijuna Rusa ili 26,7 posto od 146 milijuna stanovnika, primilo je barem jednu dozu, dok je preko 30 milijuna ili 20 posto potpuno cijepljeno.

Ruska državna radna grupa za koronavirus prijavila je više od 6,5 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa tijekom pandemije i 168.049 smrtnih slučajeva. Međutim, izvještaji ruske državne statističke službe Rosstat koja retroaktivno unosi podatke o smrtnim slučajevima povezanim s koronavirusom kazuju o mnogo većem broju umrlih.