Rusija je ove godine u tajnosti nabavila 100 tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad, izvještava Financial Times pozivajući se na izvore iz brodarske industrije i analitičare.

Procjenjuje se da je Moskva, koja se uvelike oslanja na stanke tankere za transport svoje sirove nafte, je putem direktnih ili indirektnih kupovina nabavila više od 100 tankera. Energetski konzultanti iz kompanije Rystad kažu da je Rusija ove godine nabavila 103 tankera, djelomično kroz direktnu kupovinu, a djelomično kroz realokaciju brodova koje koriste Iran i Venezuela, dvije zemlje koje su također pod zapadnim sankcijama.

"Flota u sjeni"

Želja Kremlja da organizira ono što industrija transporta nafte naziva "ruskom flotom u sjeni" je pokušaj zaobilaženja novih međunarodnih ograničenja koja se odnose na rusku naftu. Ona uključuju zabranu EU na uvoz ruske nafte, koja na snagu stupa u ponedjeljak, ali i novo globalno ograničenje cijene ruskog plina na 60 dolara po barelu, koje je EU podržao u petak te je dio šire inicijative skupine G7, koja okuplja najmoćnije ekonomije svijeta.

Trgovci za FT kažu da će ruska "flota u sjeni" smanjiti utjecaj takvih mjera, ali ga neće potpuno elimirati. Kaznene mjere EU-a i G7 trebale bi Moskvu odsjeći od globalne tankerske flote jer jer osiguravateljima poput londonskog Lloyda zabranjeno osiguravati tankere koji prevoze rusku naftu, neovisno o destinaciji, osim ako se prodaje u sklopu sheme ograničene cijene.

No, Rusija je već prije neko vremena poručila da neće prodavati naftu nijednoj zemlji koja provodi ograničenje cijena, što znači da bi mogla odbiti prodavati naftu po uvjetima koje je postavio zapad. Umjesto toga, planira koristiti svoju novu flotu kako bi naftom opskrbljivala zemlje poput Indije, Kine i Turske, koje su postali veliki kupci ruske nafte u trenutku kad Europa smanjuje uvoz.

"Velik broj tih tankera pojavio se u Rusiji"

Riječ o je brodovima starima između 12 i 15 godina, za koje se očekivalo da će u narednim godinama završiti u rezalištu, rekao je za FT Anoop Singh, šef londonske brodarske kompanije Braemar. "Radi se o kupcima s kojima mi, kao netko je dugo dugo u ovom poslu, nismo upoznati. Uvjereni smo da je većina tih brodova nabavljena za potrebe Rusije", dodao je.

"Broj tankera koji Rusiji trebaju da bi transportirala svu svoju naftu je enorman", rekao je Craig Kennedy, ekspert za rusku naftu koji radu u Davis Centru pri sveučilištu Harvard. "Vidjeli smo velik broj prodaja neimenovanim kupcima u proteklim mjesecima, a u proteklim tjednima velik broj tih tankera pojavio se u Rusiji kako bi preuzeo svoj prvi teret sirove nafte", dodao je.

Podsjetimo, skupina zemalja G7 i Australija jučer su poručile da su se dogovorile oko ograničenja cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice Europske unije prevladale otpor Poljske i ranije istog dana postigle politički sporazum.