Ruski službenici prvi put su priznali postojanje doping sustava koji je pogodio neka najveća svjetska sportska natjecanja.

Prema posljednjem izvešću istražitelja Svjetske antidoping agencije (WADA) Richarda McLarena od 9. prosinca, više od 1.000 ruskih sportaša je sudjelovalo u programu 2011.-2015. godine s kojim je bila upoznata i država, prenosi B92.

U intervjuu za New York Times, službenici su priznali postojanje programa, ali su demantirali kako ga je sponzorirala država.

- To je bila institucijska zavjera u koju nisu bili uključini vladini dužnosnici - rekla je Ana Anceliovič, aktualna direktorica Antidoping agencije Rusije.

Prema svjedočenju bivšeg direktora laboratorija Grigorija Rodčenkova još u svibnju, sportašima je pružan koktel stimulativnih lijekova, a članovi Federalne službe sigurnosti (FSB, bivši KGB) su mijenjali uzorke urina i zataškavali cijelu stvar tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.

Zaokret u tonu Rusa vjerovatno je motiviran željom da se pomire sa WADA-om i omogući svojim sportašima službena testiranja i povratak na natjecanja, kao i njihovo organiziranje u Rusiji.