Rusko ministarstvo vanjskih poslova jučer je priopćenjem osudila posjet američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj. Rusi smatraju da je posjet bio obilježen besramnim pritiskom s ciljem isključivanja mogućnosti ruskog ulaganja u hrvatsku naftnu industriju, navodi ruska novinska agencija Tass.

- Prema dostupnim informacijama, tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj američki senator iz Connecticuta Chris Murphy pokušao je dobiti obećanje od hrvatskih visokih dužnosnika da će isključiti sve opcije prodaje udjela u hrvatskoj vodećoj kompaniji nafte i plina Ini potencijalnim investitorima iz Rusije, u slučaju da tvrtka prekine suradnju s mađarskim partnerom - priopćilo je rusko ministarstvo te dodalo da je Murphy od Hrvata tražio da kupe američke helikoptere umjesto ruskih Mi-8 koje sada koriste hrvatske vojne snage.

- U pozadini sankcija protiv Rusije, Washington vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući i Hrvatsku, a sve kako bi maksimalno ugrozio našu suradnju sa zemljama te regije u energiji i vojnih tehničkih sfera. Smatramo da je takav bestidan pritisak nedopustiv prema normama međunarodne suradnje - ističe rusko ministarstvo.

Rusi ističu da je, pored političke motivacije, ovdje vidljiv i pokušaj nelojalne konkurencije, odnosno pokušaj da se iskoristi kriza u odnosim s Rusijom kako bi se ojačala pozicija američkih tvrtki te proširio njihov utjecaj u jugoistočnoj Europi.

poslovni.hr