Rusija je proglasila potpunu pobjedu u Mariupolju I čeličani Azovstalj u kojoj su posljednji mariupoljski branitelji tjednima pružali otpor.   

 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su se predali i posljednji vojnici iz Azovstalja, a glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenko objavio je da se radi o ukupno 2439 ukrajinskih vojnika koji su iz čeličane izlazili od 16. Svibnja.  

 Posljednjih 500, među kojima su bili zapovjednici pukovnije Azov, predalo se u petak, a Rusi na Twitteru objavili i snimke njihove predaje. Na njima se vidi kako ruski vojnici tjeraju ukrajinske da se svuku i pokažu svoje tetovaže pred kamerama. Rusko je ministarstvo ovo iskoristilo kao dokaz da se radi o nacistima.   

"Došao je dan: Mariupol i čeličanu Azovstal potpuno su oslobodile savezničke snage Rusije, DPR & LPR. Posljednja skupina bataljona Azov, neonacista i ukrajinskih vojnika se predala - preko 2400 militanata položilo je oružje", napisali su iz ministarstva.
 


Njihova je sudbina za sada još nepoznata. Iako je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao da će se prema ukrajinskim borcima postupati u skladu s međunarodnim standardima za ratne zarobljenike, iz ruskog vojnog vrha dolazile su i drugačije izjave.  

"Što se tiče ratnih zločinaca, kao i onih koji su nacionalisti, o njihovoj sudbini, ako su položili oružje, trebaju odlučiti sudovi. Ako je neprijatelj položio oružje, onda će o njegovoj sudbini odlučiti sudovi. Ako je nacistički zločinac, onda je to sud", rekao je čelnik samoproglašene republike Donjeck, Denis Pušilin, aludirajući da se onima za koje sami odluče da su nacisti ne treba niti suditi.  

 Rusi za sada sve vojnike iz Azovstalja odvode u logor u Donjecku, na teritoriju koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Na kraju će o njihovoj sudbini ipak odlučivati sam Vladimir Putin i to s obzirom na smjer u kojem želi odvesti daljnji tijek sukoba.   

 "Ako odluči suditi vojnicima, to će biti jasan, zabrinjavajući znak da je spreman na dodatnu eskalaciju situacije", rekao je Andrej Kolesnikov iz moskovskog Carnegie think tanka, dodavši da bi se razmjena vojnika s Ukrajinom mogla iskoristiti kao čin milosrđa unutar zemlje.