Rusija je pokrenula zračne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici, što je navelo oružane snage susjedne Poljske da aktiviraju zrakoplove kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora u blizini granice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje napada.

Ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, rekao je za Telegram Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave. Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava ni veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Projektili letjeli blizu granice s Poljskom

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih predsjedničkih izbora. "Već treće jutro prije zore ovog tjedna, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon", objavila je američka veleposlanica Bridget Brink na X-u rano u nedjelju.

"Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milijune civila, kršeći međunarodno pravo", dodala je. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

U velikom napadu na Lavov ruski projektili letjeli su blizu granice s Poljskom, izvijestio je ukrajinski Telegram. "Poljski i saveznički zrakoplovi su aktivirani, što može rezultirati povećanjem razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje", rekle su poljske oružane snage na X-u.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući "kritičnu infrastrukturu".