Telegram kanal Fighter bomber, koji je povezan s ruskim zračnim snagama, objavio je nove detalje o ruskom zrakoplovu A-50. Iako se jučer govorilo o tome da su Ukrajinci gađali avione A-40 i Il-22M, Fighter bomber tvrdi da su iznad Azovskog mora zapravo napadnuta tri ruska zrakoplova.

"U Sjevernoj vojnoj oblasti, nažalost, najgori i najopasniji neprijatelj zračnih snaga postala je naša protuzračna obrana. Uvijek te udara u leđa. Nemoguće je zaštititi se od nje... Ali nešto treba poduzeti po tom pitanju. 'Nitko nije kriv' i 'ovo je slučajnost' ovdje neće funkcionirati", poručili su Rusi na Telegramu.

11 ili 12 poginulih u padu aviona

Izrazili su nadu kako komisija nadležna za istragu katastrofe neće ispitivati pilote, nego će odgovore potražiti od "izravnih krivaca". Naveli su kako je u padu aviona poginulo 11 članova vojnog osoblja, iako su potvrdili da neka izvješća govore o 12 poginulih.

Podsjetimo, jučer su se na ruskim i ukrajinskim Telegram kanalima pojavili izvještaji o obaranju ruskog izviđačkog zrakoplova A-50 i oštećenju aviona Il-22M. Zrakoplov A-50 je platforma za rano upozoravanje i kontrolu (AWACS) dizajnirana za praćenje ciljeva u zraku, na zemlji i na moru te za navođenje borbenih zrakoplova prema njima.

Bjeloruski Hajun je ranije izvijestio da Rusi raspolažu s devet takvih letjelica. Svaki zrakoplov košta 330 milijuna dolara. U veljači prošle godine bjeloruski aktivisti izvijestili su da je ruski A-50 oštećen u subverziji na vojnom aerodromu Mačulišči u Bjelorusiji.