Rover Perseverance, koji je na Mars poslala američka svemirska agencija NASA, u krateru Jezero je pronašao najstarije stijene.

Riječ je o stijenama vulkanskog porijekla, koje su možda proizvod nekog prapovijesnog toka lave. Ovo je veoma važno otkriće za misiju jer znači da će stijene, jednom kada stignu na zemlju u narednom desetljeću, moći biti datirane.

Ovo će unaprijediti naše razumijevanje povijesti, ne samo o lokaciji na koju je sletio rover Perseverance, nego i o Marsu globalno te o Solarnom sustavu.

Znanstvenica Briony Horgan s Univerziteta Purdue je rekla da indentifikacija stijena predstavlja "zaista, zaista veliku stvar",

Krater jezero je odabran kao destinacija za slijetanje rovera jer su sateitski podaci pokazali da sadrži deltu, strukturu izgrađenu od mulja i pijeska koje je izbacila rijeka dok je ulazila u šire vodeno tijelo kao što je jezero. To je vrsta geološke karakteristike koja bi mogla sadržavati tragove prošlog života mikroba na Marsu starih milijardama godina.

Rover nije sletio u samu deltu, nego na okolni teren, odnosno na dno kratera. Upravo je tu robot pronašao najstarije stijene.

Perseverance je dobio zadatak da ispita dva područja, Fractured Rough i Seitah.

Znanstvenici su zaključili da se u slučaju Seitaha radi o stijenama sedimentnog porijekla, odnosno da su bile sabijana akumulacija mineralnih čestica deponiranih u vodi ili su donesene vjetrom.

Ova teorija je utemeljena očiglednom slojevitošću. Tim misije je bio škorian kada je rover počeo bušiti Seitah i detaljno ispitivati njegovu geokemiju. Instrumenti su otkrili puno kristala olivina zahvaćenih i okruženih mineralom piroksenom.

Geolozi opisuju ono što je Perseverance "vidio" kao kumuliranu teksturu, kazala je Kelesey Moore sa kalifornijskog Tehnološkog instituta.

"Ovo je važno jer je kumulirana tekstura vrlo indikativna za specifilnu vrstu magmatske stijene koja se formira dok se veoma debelo tijelo magme hladi, a kristali olivina kristaliziraju i tonu, dok se potom formira prioksen oko tih kristala", rekla je Moore.

Njen kolega Ken Farley također učestvuje u analizama, prenosi Klix.

"Čini se da je ovo proizvod koji je ili ušao ili eruptirao u krater, ili je došao izvana. Jedno potencijalno objašnjenje je da je postojala faza u kojoj je nastalo jezero lave u krateru te da je ono bilo ispunjeno magmom", istakao je Farley.

Znanstvenici znaju ta je Seitah stariji od Fractured Rougha koji je također vjerojatno vulkanskog prijekla. Seitah s emože vidjeti na radarskim snimcima koji prodiru u tlo ispod Fractured Rougha, a to je jasan znak koje su stijene prve "postavljene". Zbog toga Seitah najvjerovatnije potiče od najstarijih stijena u krateru Jezero, mnogo starijih od delte.

Uzorci stijena koje je prikupio rover Perseverance u Seitahu i Fractured Roughu će biti transportirani na Zemlju u bliskoj budućnosti, a potom će biti izvršeno datiranje koje podrazumijeva proučavanje njihovog radioaktivnog sadržaja.

Uzorci će biti važni i zbog toga jer je Perseverance potvrdio prisustvo karbonatnih i sulfatnih materijala.

"Ovi minerali nam govore da je nakon formiranja strijena voda tekla kroz pore, pukotine i praznine u stijenama. Minerali su se istaložili iz vode. To nam govori da je postojala voda u krateru Jezero nakon formiranja stijena, a moguće je da se radilo o slanoj vodi. To je važno dok počinjemo razmatrati nastanjivost u krateru i potencijal za odvijanje života koji je možda postojao u toj vodi", zaključila je Moore.