U jednoj zatvorenoj Facebook grupi objavljena je fotografija stranice lektire za niže razrede osnovne škole, zbog čega su se mnogi roditelji šokirali kada su pročitali sadržaj.

Radi se o knjizi ‘Zmajevi i vukodlaci’ Zvonimira Baloga, koja je inače na popisu lektira za 4. razred osnovne škole, no ovi su je školarci iz Slavonskog Broda čitali u 3. razredu.

"Juha je prava tek ako mrkva u nju zabode svoj žuti nos. Juha je čarobna ako kupus u njoj opere svoju zelenu glavu. Juha je prava kad krumpir u njoj opere svoje bubrege. Ludilo od juhe nastane ako vrganju padne u juhu šešir. Juha pozeleni od bijesa ako krastavac u njoj opere svoj zeleni pimpek’, piše na stranici te knjige, ispod naslova ‘Juha od povrća’.

Jedna se mama iznenadila kad je čula da njezin sin, učenik 3. razreda osnovne škole, to čita. Dijeljenjem je fotografija stranice lektire završila i u nekim drugim Facebook grupama za mame, nakon čega su mnogi roditelji komentirali kako takvo što nije primjereno dječjoj dobi. Dok je nekim diskutabilna riječ ‘pimpek’ u lektiri, drugi smatraju da je cijeli kontekst zadnje rečenice sporan.

‘Zmajevi i vukodlaci’ zbirka je kratkih priča i pjesama Zvonimira Baloga, u kojoj u humorističnim pjesmama i pričama autor govori o svijetu dječje mašte. U opisima te lektire stoji da se Balog u njoj poigrava riječima odmakom od standardnog jezika, a spominje se da se autor često koristi i apsurdnim situacijama u svrhu kreativnog oblikovanja.

Ovo nije jedina lektira za osnovnu školu istog autora, koja je izazvala zgražanja roditelja. Naime, ranije ove godine u medije je izašla priča o tome kako učenici 4. razreda osnovnih škola čitaju Balogovu zbirku pjesama ‘Pusu od Krampusa’, u kojoj su stihovi neprimjereni njihovoj dobi, a u kojima se, među ostalim, spominje sakaćenje genitalija, paranje dječjih utroba i čupanje jezika, piše danas.hr