Roditelji djece koja pohađaju škole na području općine Prozor-Rame okupili su se i pokrenuli inicijativu da se ukine online nastavak koja je uvedena zbog pandemije koronavirusa. Inicijativu možete ispuniti na poveznici te je potpisanu skenirati ili uslikati te poslati inicijatorima na e-mail: [email protected]

Inicijativu prenosimo u cijelosti: 

Dragi roditelji,
 
potaknuti cjelokupnom izvanrednom situacijom izazvanom COVID-19 u našim školama, velik broj roditelja se okupio oko Inicijative koja ZAHTIJEVA NORMALNO ŠKOLOVANJE za našu djecu. Prošli tjedan provedena je akcija dijeljenja i potpisivanja izjava o odgovornosti roditelja za svoje dijete u HNŽ-u i ZHŽ-u, te se ista zbog velikog odaziva roditelja nastavlja te ovim putem pozivamo roditelje koji to do sada nisu učinili da se pridruže akciji Inicijative roditelja.
 
Ovu akciju ćemo provesti i u našoj Općini (ispred OŠ Marko Marulić i SŠ Prozor) u utorak, 06.10.2020., kako bismo doprinijeli mogućim promjenama COVID mjera i tako osigurali zdravije i kvalitetnije školovanje naše djece.  Akcija se provodi na način da se zahtjevi dijele  djeci ispred  Škola poslije nastave, a popunjene i potpisane zahtjeve će djeca sutradan predati našim volonterima.  
 
Smatramo da trenutnih 30 min. nastavnog sata  nije dovoljno za učinkovito usvajanje gradiva,  kao ni  5 min. odmora koje djeca moraju provesti sjedeći u klupama. Također ne vidimo svrhu nošenja zaštitnih maski, obzirom da se djeca osim u vremenu provedenom u školi normalno druže (izvanškolske aktivnosti, prijevoz do škole, treninzi i sl..). Niz je razloga  zbog kojih bi morali reagirati i sačuvati djecu od mogućih negativnih psiho-fizičkih posljedica koje izazivaju nametnute mjere i  ova neprirodna situacija. 
 
Za što se roditelji okupljeni oko Inicijative točno zalažu!? 
 
Da djeca ne budu obvezna nositi maske, nego da to bude stvar izbora
 
Da se vrati normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole
 
Da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora
 
Da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina
 
Da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati). Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika.
 
Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom.
 
Da se prestane s online nastavom u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda)
 
Također pozivamo sve roditelje koji dijele naše mišljenje i voljni su pomoći u provođenju akcije u svojim lokalnim školama, da se jave općinskom koordinatoru Inicijative na broj tel. 063/997 – 800.
 
Izjavu možete preuzeti ovdje OVDJE
 
Potpisanu izjavu nam možete uslikati ili skenirati te nam poslati na [email protected].