Grenland su pogodile rekordne vrućine i otapanje leda, uz temperature puno više od nedavnih prosječnih, priopćio je danas Danski meteorološki institut (DMI). “Rekordne vrućine u proljeće i ljeto”, piše u priopćenju znanstvenika DMI-a.

Naveden je prosjek od 8,2 stupnja Celzija ljetos u Tasiilaqu (na jugoistoku), ili 2,3 više od registrirane od 1981. do 2010. godine, ili još jedno proljeće kada je prosječna temperatura u Kangerlussuaqu (na jugozapadu) prešla 6,7 stupnjeva normalnu sezonsku od 1949. godine.

“Ove nove mjere nam daju nove i jake dokaze da bi se potvrdilo da se težnja ka porastu temperatura na Arktiku nastavlja i to ne predstavlja iznenađenje”, komentirao je klimatolog John Cappelen.

On je naveo kao posljedice topljenje leda “ne samo porast nivoa mora”, već i “snažnije oluje” i promjene u ekosustavu sjevernog Atlantika, što može utjecati na ribarstvo i “količinu ugljika koju može apsorbirati ocean”.

Zanimljivo, Grenland je ove godine dostigao svoj rekord po hladnoći u srpnju, -30,7 stupnjeva na meteorološkoj stanici Summitu (u središnjem dijelu otoka), zbog izuzetno niskih padalina.

U travnju DMI je otkrio da je ledena kapa na otoku počela da se topi gotovo mjesec dana ranije nego najtoplijih godina. Ovaj ogromni sloj leda se istopio dva puta brže između 2003. i 2010. godine nego tijekom cijelog dvadesetog stoljeća, prema studiji koja se pojavila u prosincu u časopisu Nature, naveo je Le Figaro.